Sudske klupe

Podaci Interpola BiH: gdje se kriju bh. državljani?

Bh. državljani u 2016. najčešće su se krili u Njemačkoj i Srbiji
Bh. državljani u 2016. najčešće su se krili u Njemačkoj i Srbiji

Podaci Interpola BiH: gdje se kriju bh. državljani?- Biro za saradnju s Interpolom u 2016. godini je raspisao 237 međunarodnih potjernica. Od tog broja, 38 je plavih potjernica koje su raspisane u cilju prikupljanja informacija i lociranja osoba, a 27 ih je raspisano za nestalim osobama. Po potjernicima koje su raspisane od nadležnih organa u BiH, slobode je lišeno 77 osoba, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“To je u odnosu na broj potjernica 33 posto. Od 77 potjernica, 75 osoba je lišeno slobode na području drugih država, a najviše na području Njemačke (25), Srbije (14), Austrije (7) i Hrvatske (6). Najveći broj tih osoba su državljani BiH. Granična policija BiH lišila je slobode dvije osobe”, kazao je Branislav Pavlović, šef Biroa za saradnju s Interpolom i Odsjeka za saradnju s EUROPOL-om.

Na osnovu potjernica drugih država, na području Bosne i Hercegovine slobode je lišeno 26 osoba, među kojima je najviše državljana Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

“Najviše hapšenja izvršila je Granična policija BiH jer ima dobar sistem i granice su dobro pokrivene. Putem Interpolovog alata ASF koji služi za pretragu osoba, dokumenata i vozila, nadležni organi koji imaju pristup ovom alatu izvršili su 17 miliona provjera. U 2016. godini realizovano je 88 ekstradicija, od čega 61 iz drugih zemalja u BiH i 27 iz BiH u druge zemlje. Također, realizovano je 12 transfera osuđenih osoba”, rekao je Pavlović.

Kada je riječ o izručenju Alije Delimustafića, Sanjina Sefića, Slobodanke Tošić i Rame Brkića, Pavlović je kazao da će postupak izručenja Delimustafića trajati kraće, jer je pristao na postupak pojednostavljenog izručenja, dok izručenja ostalih zavise od zemalja na čijim područjima se nalaze. Pavlović je dodao da je ove godine povećan broj potjernica koje su izdate u cilju hapšenja i ekstradicije osumnjičenih za terorizam.

“BiH je 2015. godine raspisala 66 plavih potjernica u svrhu prikupljanja podataka i lociranja osoba te pet u svrhu lišavanja slobode. Ove godine su izdate 32 plave potjernice, a 28 ih je izdato u cilju hapšenja i ekstradicije. Kada je riječ o potjernicama od drugih zemalja, broj je veliki i mijenja se iz dana u dan”, istakao je šef Biroa za saradnju s Interpolom.

Kroz kanale za razmjenu informacija razmijenjene su ukupno 121.674 informacije, a otvoreno je 8.545 predmeta.

“Na Interpol otpada 4.827 novih predmeta, EUROPOL 70 i Selec 141 predmet. Na zahtjeve domaćih organa otvoreno je 3.507 novih predmeta. U 2016. godini sprovedeno je 9 akcija koje su se odnosile na organizovani kriminal, oružje, drogu i terorizam. Jedna od najbitnih operativnih akcija je ‘Hidra 2016′”, kazao je Samir Kavazović, pomoćnik direktora Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju.

Kavazović je istakao da će elektronska evidencija osoba za kojima se traga nakon 1. januara biti dostupna svim agencijama i da će se u evidenciji nalaziti više od 190.000 osoba. Također, 13 policijskih agencija je potpisalo sporazum o korištenju baze podataka o oružju, za koji su aktivnosti u toku, a ponuđena je i baza podataka fotografija seksualnog zlostavljanja djece. Projekat je u fazi dogovora sa stručnjacima iz Liona.

klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem