Politika

Pod lupom: Finalni izvještaj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koalicija ‘Pod lupom’ predstavila je na press konferenciji u Sarajevu svoj Finalni izvještaj o nestranačkom posmatranju Opštih izbora 2014. Izvještaj na 40 strana donosi rezultate nadgledanja sveukupnog ambijenta u BiH prije, tokom i nakon izbora, ali i preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Preporuke Koalicije ‘Pod lupom’ imaju za svrhu ponuditi određena unapređenja izbornog procesa, a nastale su kao rezultat dugoročnog posmatranja svih segmenata izbornog procesa. S jedne strane, preporuke se tiču izmjena ustavnog okvira kojim se omogućava pasivno biračko pravo za sve građane BiH. U pogledu pravnog okvira, odnosno Izbornog zakona BiH, Koalicija ukazuje na potrebu uvođenja instituta vanrednih izbora, kao i rokova za formiranje izvršne vlasti na svim nivoima.

S druge strane, najveći dio preporuka se odnosi na unapređenje i efikasnost samog izbornog procesa u užem smislu: skraćivanje rokova od dana raspisivanja izbora pa do objave konačnih rezultata, unapređenje načina imenovanja i obuka članova u lokalnim izbornima komisijama, pravljenje temeljne promjene u načinu imenovanja i obuka članova biračkih odbora, te sprečavanje ‘trgovine’ mjestima u biračkim odborima.

Neophodno je usvajanje Kodeksa ponašanja tokom izborne kampanje kojim bi se sprječila zloupotreba javnih resursa. Takođe, neophodno je unaprijediti sistem finansijske kontrole političkih stranaka, ne samo u izbornoj godini. Kada je u pitanju sam izborni dan i proces glasanja i brojanja, predložena su određena rješenja koja treba da smanje prostor za eventualne manipulacije i zloupotrebe.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno