fbpx
Politika

Počinje proces uspostave nove većine u Skupštini ZDK: Zatražene izmjene rukovodstva u skupštinskim tijelima

Počinje proces uspostave nove većine u Skupštini ZDK: Zatražene izmjene rukovodstva u skupštinskim tijelima – Nakon što je danas formirana nova skupštinska većina u Zeničko-dobojskom kantonu, koju će ovog puta predvoditi Stranka demokratske akcije BiH (SDA), već je zatraženo održavanje 3. sjednice Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine ZDK, kako bi se izvršile izmjene pojedinih rukovodilaca u tijelima ove skupštine, s obzirom na novonastale promjene.

Tako je nova većina zatražila da sjednica Kluba poslanika Bošnjaka bude održana u srijedu, 6. februara, sa dvije tačke dnevnog reda:

 1. Izbor novog predsjednika i zamjenika predsnednika Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine ZDK;
 2. Predlaganje drugog/novog kandidata za predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

Uz ovaj zahtjev navedeno je i obrazloženje u kojem se kaže:

“S obzirom da je nedavno formirana nova skupštinska većina u Skupštini ZDK, a nakon što je prethodno došlo do raspada, odnosno promjene prvobitno formirane skupštinske većine u 8. sazivu Skupštine ZDK, a za vrijeme koje je izabran predsjednik i zamjenik predsjednika Kluba poslanika Bošnja, te u vrijeme koje je Klub poslanika Bošnjaka predložio kandidata za predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, koji trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Skupštine. Nakon promjene skupštinske većine, treba doći i do promjene rukovodstva Kluba poslanika Bošnjaka, koje je izabrano podrškom sada već nepostojeće skupštinske većine na 1. sjednici ovog kluba, održanoj 23. novembra 2018. godine, kako bi Klub poslanika Bošnjaka slijedom toga mogao predložiti i novog kandidata za predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, koji ima podršku nove skupštinske većine.

Imajući u vidu naprijed navedeno, a koristeći ovlaštenje iz člana 7. stav 2. Poslovnika o radu Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine ZDK (“Službene novine ZDK”, broj 17/18), kojim je propisano da je predsjednik Kluba dužan sazvati sjednicu na zahtjev najmanje jedne trećine članova Kluba, ovim putem podnosimo zahtjev za sazivanje 3. sjednice Kluba poslanika Bošnjaka za dan 6. februar 2019. godine, sa početkom u 10 sati i sa gore navedenim dnevnim redom.”

Inače, ovaj zahtjev podržali su zastupnici koji će činiti novu većinu u Skupštini ZDK, a riječ je o:

SDA

 1. Himzo Smajić
 2. Jasmin Duvnjak
 3. Fahrudin Čolaković
 4. Ramo Pivić
 5. Sejad Zaimović
 6. Ćazim Huskić
 7. Amira Hadžić
 8. Alma Kamenjaš
 9. Emira Drnda Čičeklić
 10. Selvedina Sarajlić Spahić

SBiH

 1. Samir Karahasanović

ASDA

 1. Amra Jupić
 2. Ramo Isak

Nezavisni zastupnik

 1. Omer Škaljo

Visoko.co.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem