Sudske klupe

Počelo suđenje zbog ubistva djeteta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Zenici, kojim predsjedava sudija Enes Malićbegović, jučer je počelo suđenje Semiru Velagiću (27) iz Gornje Slapnice kod Kaknja, optuženom da je počinio krivično djelo nasilje u porodici, koje je rezultiralo smrću dvogodišnjeg pastorka Ajnura Smole. Dječak je zvjerski pretučen.  Velagić je jučer mirno i bez vidnih reakcija saslušao optužnicu, koju je pročitala tužiteljica Zeničko-dobojskog kantona Lejla Hamzić-Selimović, dobacivši samo da “trebaju ganjati pravog ubicu, a ne njega”. Na upit sudije Malićbegovića razumije li šta mu se stavlja na teret, rekao je da se on ne osjeća krivim prema opisu navedenog u optužnici.

Semir Velagić uhapšen je 7. novembra prošle godine, dva dana nakon što je Ajnur u Kantonalnoj bolnici Zenica podlegao od zadobivenih povreda. U pritvoru je, prema tvrdnji njegovog advokata Mesuda Obralije, počeo štrajk glađu, odbijajući i vodu, jer mu Sud ne dozvoljava da vidi svoju djecu iz prvog braka i zakonitu suprugu. Sudija Malićbegović je, nakon kraćeg vijećanja, rekao da postoje medicinski načini da se Velagić održi sposobnim za suđenje te da on nikada neće pristati na ucjene pritvorenika, jer Sud djeluje isključivo prema propisima.

– Trauma za pritvorsku jedinicu, a prije svega za djecu je dolazak u krug KPZ-a te su to razlozi zašto je samo jednom od novembra dozvoljena posjeta. Uostalom, Velagić se razveo i odselio od te porodice te nije bio u kontaktu s njima, što govori o njegovoj želji da ih često viđa – rekao je sudija Malićbegović, poručivši optuženom da je “u njegovom interesu da ne odugovlači proces i da poštuje Sud”. Nezvanično, u konsultaciji s advokatom, Velagić bi trebao do danas da obustavi svoj štrajk.

Tužilaštvo je jučer najavilo saslušanje dva svjedoka, dva vještaka i niz dokaza, a odbrana tri svjedoka, dok će kao svjedok biti saslušan i sam optuženi. Velagić je jučer na suđenju neformalno najavio način svoje odbrane, ponudivši da ide na poligraf, takozvani detektor laži, te da time dokaže da nije ubio malenog Ajnura.

– Moj klijent tvrdi da je povrede koje su prouzrokovale smrt, nanijela njegova nevjenčana supruga Nejra Smolo, a da su ostale od 29 povreda i 21 podliva koje je pronašao vještak, nastale u dječijoj igri, a ne zlostavljanjem dječaka – prenio je Velagićeve tvrdnje advokat Obralija. Prema jučer pročitanoj optužnici, Velagić je od početka oktobra do 4. novembra kontinuirano udarao i ozljeđivao dvogodišnjeg Ajnura tako što mu je oduzimao i vadio hranu iz usta ako bi on plakao, lomio mu igračke te ga udarao dok ga je presvlačio, šamarao po glavi, nanosivši mu brojne povrede grudnog koša, ramena, šake, stopala, podlaktice…

Kobnog 4. novembra prošle godine počeo ga je šamarati prilikom presvlačenja tako da je dječak zadobio izljev krvi ispod tvrde moždane ovojnice, nakon čega je u sobu ušla njegova nevjenčana supruga Nejra Smolo, koja je Semira upitala: “Šta to radiš, Semire?”, da bi on potom uhvatio Ajnura za majicu, digao ga s kauča i snažno ga bacio na betonski pod, prekriven samo tepihom, na koji je Ajnur pao leđima te zadobio teške povrede tjemena glave. Nakon što je dječak počeo krkljati i gubiti svijest, Semir i Nejra počeli su ga polijevati vodom, a onda su ga odvezli u Dom zdravlja, odakle je prevezen u Kantonalnu bolnicu, gdje je dječak umro dan poslije.

Tužilaštvo je za nastavak procesa 6. aprila predložilo saslušanje Nejre (Raifa) Smolo, dječakove majke i Semirove nevjenčane supruge, a potom i Behaije (Jasmina) Smole, oca djeteta, kao i dvojice vještaka, dr. Zdenka Cihlarža, koji je radio patološki nalaz, te neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića. Ukoliko Tužilaštvo dokaže krivicu te Velagić bude pravosnažno osuđen, predviđena kazna za ovo nedjelo kreće se od deset do 45 godina zatvora.  Velagić je, navodno, ranije prijavljivan, ali ne i procesuiran zbog nasilja u porodici. Imao je i četiri pravosnažne uvjetne i zatvorske presude iz 2008., 2009. i 2013. godine zbog krađa.

AVAZ 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno