Info

Počelo štampanje glasačkih listića u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Počelo štampanje glasačkih listića u BiH – U Bosni i Hercegovini zvanično je počelo štampanje glasačkih listića za lokalne izbore koji će biti održani 15. novembra.

Lokalni izbori u BiH trebali su biti održani u oktobru, ali su odgođeni za novembar, jer BiH nije imala usvojen budžet, a u sredstvima za privremeno finansiranje, koje je bilo na snazi u vrijeme kada su trebali biti raspisani, nisu predviđena sredstva za ovu namjenu.

Glasački listići biće štampani i za izbore u Mostaru koji će biti održani 20. decembra.

Održavanje izbora u Mostaru, 12 godina nakon što su održani posljednji lokalni izbori u tom gradu, dogovorili su lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Bakir Izetbegović i Dragan Čović, potpisavši Sporazum o Mostaru, što je kasnije verifikovao i Parlament BiH.

Štampat će se oko sedam miliona glasačkih listića, a prvo će biti štampani listići za Banjaluku i općinu Centar u Sarajevu, kazao je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Željko Bakalar.

“Kako glasački listići spadaju u osjetljivi izborni materijal ovoj aktivnosti pristupamo sa posebnom pozornošću i uz dodatne sigurnosne mjere, kao i mjere nadzorna svake radnje u ovom procesu počev od nabavke i distribucije samog papira kao i mjere i kontrole nadzora nad procesom tiskanja”, kazao je Bakalar.

Kako je rečeno, najprije će biti štampane kombinacije glasačkih listića za birače koji glasaju putem pošte.

Štampanje glasačkih listića, vrijedno više od 800 hiljada KM (400 hiljada eura) povjereno je kompaniji “Unioninvestplastika” iz Sarajeva.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH sredinom septembra je na web stranici objavila preliminarne kandidatske liste i kandidate za lokalne izbore 2020. godine.

Kako je saopšteno, ovjereno je ukupno 30.789 kandidata. Od tog broja, 425 kandidata je za načelnika/gradonačelnika (29 je žena i 396 muškaraca).

Pored toga, ovjereno je 196 predstavnika nacionalnih manjina i 30.168 kandidata za opštinska vijeća/skupštine opštinska/gradska vijeća/skupštine grada/Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Nadzor nad izradom papira za glasačke listiće sa vodenim žigom i njihovim pakovanjem vršiće komisija, čiji je sastav odredila Centralna izborna komisija BiH, naveo je Bakalar.

“Ova komisija dužna je redovno dostavljati izvještaje CIK-u u pisanom obliku o toku realizacije određenih aktivnosti. U prostorijama štamparije osiguran je 24-satni videonadzor kojem u svakom trenutku mogu pristupiti ovlaštene osobe iz CIK-a”, pojasnio je Bakalar.

Iz Centralne izborne komisije BiH pozvali su ovjerene političke subjekte da iskoriste svoje pravo i da se akredituju za posmatranje ovog dijela izbornog procesa.

slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno