Zenica

Počelo “brisanje” gradilišta HE Vranduk: Za 90 dana sve će biti u prvobitnom stanju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Počelo “brisanje” gradilišta HE Vranduk: Za 90 dana sve će biti u prvobitnom stanju – Na lokalitetu gdje je trebala biti izgrađena Hidroelektrana Vranduk počelo je uklanjanje materijala i demontaža radionica te vraćanja lokacije u prvobitno stanje.
Svi radovi koji su urađeni na lokalitetu u Vranduku, gdje je trebala biti izgrađana hidroelektrana, ovih dana se brišu s ovog područja i to nakon što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odlučila da je obustava radova i vraćanje lokaliteta u prvobitno stanje najbolje rješenje nakon što je Strabag izašao iz projekta, a Euro-asfalt i Končar nisu uspjeli promijeniti stavke ugovora EBRD-a i nastaviti radove.Ova odluka donesena je u januaru, a tada je u razgovoru za Klix.ba predsjednik Mjesne zajednice Vranduk Besim Begić pojasnio da je mještanima obećano da će sve biti vraćeno u prvobitno stanje. Međutim, niko nije vjerovao da će do toga doći veoma brzo s obzirom na to da se na lokalitetu već nalaze mašine koje odvoze materijal s improvizovane brane i vrše demontažu skladišta.

Foto: E. M./Klix.ba

Begić je danas kazao kako je rok za uklanjanje nasipa, čeličnih stubova i radionice 90 dana.

Podsjetimo, početkom februara prošle godine portal Klix.ba je pisao o tome da bi umjesto Strabaga u konzorcij s Končarom trebao ući Euro-Asfalt, a problem je predstavljala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je trebala dati dozvolu za promjenu izvođača radova.

Foto: E. M./Klix.ba

Podsjećamo, kamen temeljac položen je u septembru 2016. godine, a ceremoniji su prisustvovali Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Denis Zvizdić. Tada je HE Vranduk predstavljena kao kapitalna investicija za razvoj hidropotencijala i simbol “velikog gradilišta”.

Klix.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno