Kultura

Počela manifestacija ‘Ljeto u biblioteci’, najviše programa namijenjeno za osnovce

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska biblioteka Zenica (GBZ) nakon pandemijskog vremena tek se ove godine u potpunosti vratila starom modelu organizovanja svoje tradicionalne aktivnosti tokom ljetnog školskog raspusta – “Ljeto u biblioteci”

u okviru koje angažiraju volontere za realizaciju većine radionica – kazao je u izjavi za Fenu direktor GBZ-a Nermin Ormanović.

Za ovogodišnju manifestaciju, koja je počela 12. jula a trajat će do 23. augusta, trudili su se, dodaje, angažirati volontere koji su već imali iskustva u održavanju radionica, a to su većinom mladi i obrazovani ljudi koji su i sami korisitili usluge biblioteke – na način da su bili članovi ili polaznici kurseva u proteklom periodu ili su bili vezani za biblioteku u toku svog odrastanja i obrazovanja.

– Prošlogodišnjim otvaranjem Dječije čitaonice dobili smo i novi prostor u kojem će se održati veći dio radionica, kurseva i igraonica za djecu. Time je eliminisana i limitiranost koju smo imali prošlih godina kada je u pitanju prostor za vrijeme održavanja ove manifestacije. Već na prvi pogled da se primijetiti, upravo iz tog razloga, da je ove godine i mnogo više sadržaja za djecu svih uzrasta, dok smo za naše Centralno odjeljenje pripremili nekoliko promocija i kurs njemačkog jezika, koji se prošle godine pokazao kao odličan projekat – istakao je Ormanović.

On je ocijenio da je taj kurs pokazao opravdanost i zbog brojnosti polaznika i zbog kvaliteta te rezultata edukacije. Kurs njemačkog jezika će se održavati svakog ponedjeljka, utorka i srijede, u 18.30 sati, tokom jula i augusta.

Osim brojnih programa i radionica za najmlađe te školarce u prostoru Dječije čitaonice: Moždana oluja, Zabavna hemija, Sekcija za male glumce “Glumaonica”, Kaligrafija, Svijet muzike, Sekcija za mlade glumce “Od rječice do pričice”, Mladi matematičari, Escape Room, Board games (zabavni kurs engleskog jezika za napredne), Čudesni svijet koji nas okružuje, Sekcija za male glumce “Koračajmo kroz začaranu šumu”, Mindfulness, Fizika za radoznale te Mali ljudi, veliki snovi za djecu školskog uzrasta, slične će se radionice i kursevi realizirati i u odjeljenjima Radakovo i Crkvice, u kojem će se održati kurs engleskog jezika i likovna radionica.

Pripremljeni su i brojni programi te promocije za korisnike starijeg uzrasta, ali i one koji tek trebaju postati članovi GBZ-a.

– Promociju knjige “Neum i Klek u osmanskim dokumentima” Emira Demira, na kojoj će uz autora prisustvovati i bosanskohercegovački historičar Alen Zečević, upriličit ćemo 27. ovog mjeseca. Za kraj augusta izdvojio bih radionicu za djecu “Mi nismo više klinci”, našeg gosta iz Siska Mire Dimića. U toku ova mjeseca planiramo i set predavanja iz različitih oblasti: psihologija/psihijatrija, programiranje, softver inžinjering i planiranje poslovanja, koja će održati eminentni profesori sa zeničkog univerziteta – najavljuje Ormanović.

Nada se kako će ove godine broj korisnika biti i veći nego prošle godine, kao i da će maksimalno iskoristiti ponudu ovogodišnje manifestacije te da će, uz puno igre i zabave, “usvojiti nova znanja i steći nova iskustva“.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno