Košarka

Pobjeda košarkašica Čelika u gradskom derbiju protiv Jumpera u neizvjesnoj završnici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U utakmici 7.kola bh. košarkaške Lige 12 za sezonu 2023/2024, košarkašice Čelika su bile domaćini gradskom rivalu, ekipi KK Jumper. Gradska Arena „Husejin Smajlović“ u Zenici, centralni teren. Početak u 18 sati, pred oko 500 gledalaca. Pobjedu u ovom gradskom derbiju ostvarila je ekipa Čelika.

Konačan rezultat i rezultati po četvrtinama:

KŽK ČELIK BH TELECOM – KK JUMPER  77:74  (23:15), (18:18), (21:21), (15:20);

Utakmicu u Zenici sudili su Hasan Bajgorić, Dženan Hasić i Faris Džampo, delegat Nadija Pelja.

Sastavi ekipa, postignuti poeni, najviše skokova:

KŽK Čelik BH Telecom:

Amna Isaković (cap) 8, Sanja Radulović 10, Sara Heljić 22 p.+ 17 skokova, Ajla Selimović 20 p. +10 skokova, Berina Mustafica 14, Ema Mačkić 3, Lamija Talić, Emina Zukić, Emana Pašalić, Merjem Halač, Džejla Šestić. (Trener Aida Kalušić, pom. trener Nedim Šišić);

KK Jumper:

Amna Kahrić 11, Elma Feukić 19, Adna Omerdić, Jelena Kapisoda 15, Aleksandra Begenešić 27 p.+ 15 skokova, Emira Šehić (cap) 2, Sajra Huskanović, Kanita Smajić, Hana Đuherić, Lamija Bilić, Hena Krehić, Ines Podojak. (Trener Eldar Durmić, pom trener Vedran Kulalić);

Najefikasnije u ekipi Čelika i sa doble-double učinkom bile su Sara Heljić sa 22 poena i 17 skokova, indeks korisnosti 31 i Ajla Selimović 20 poena + 10 skokova, indeks korisnosti 32.

Kod Ekipe Jumper najefikasnije su bile Aleksandra Begenešić sa double-double učinkom od 27 poena i 15 skokova, indeks koeisnosti 29, Elma Feukić 19 i Jelena Kapisoda 15 poena.

Večaras u zeničkoj Areni odigrana je utakmica između gradskih rivala, domaćina Čelika, višestrukog prvaka i osvajača Kupa BiH i „gostiju“ iz ekipe KK Jumper. Meč je bio veoma uzbudljiv, a u neizvjesnoj završnici košarkašice Čelika su uspjele sačuvati prednost iz cijele utakmice.

Koliku su važnost ovom meču pridavali treneri ekipa govori nam podatak da je u igru ulazilo samo po šest igračica iz obje ekipe, šansu su dobile najiskusnije košarkašice.

„Domaćin“ Čelik vodi od prve minute, a „gošće“, KK Jumper je uspio samo da izjednaći u dva navrata i to na 2:2 i 4:4. Sve ostalo vrijeme u vođstvu je bio Čelik. Najbliže su bile izjednačenju i preokretu na šest minuta prije kraja utakmice, kada je bilo samo 66:65 za Čelik, zatim u posljednje tri minute kada je bilo u nekoliko navrata plus tri poena za Čelik i dva poena prednosti za Čelik na 30 sekundi do kraja utakmice (76:74). Pobjedu Čeliku je osigurala kapiten Amna Isaković pogodivši jedno od dva slobodna bacanja za konačnih 77:74 za „domaćina! Čelik.

Prva četvrtina završena je rezultatom 23:15 za Čelik. U drugoj četvrtini igralo se tvrdo, a dominirale su Heljić sa jedne i Begenešić s druge strane i ova četvrtina je završena neriješeno 18:18. Na poluvrijeme se otišlo pri rezultatu 41:33 za Čelik.

Početak treće četvrtine pripao je ekipi Čelika, koja je u jednom trenutku imala i plus 18 poena razlike (54:36), međutim izabranice Eldara Durmića se nisu predavale, te su veoma dobrom odbranom smanjili vodstvo domaćeg tima i na kraju treće četvrtine na semaforu je bilo 62:54 za Čelik. Treća četvrtina je završena neriješeno 21:21. Posljednju četvrtinu sjajno otvaraju košarkašice Jumpera, koje serijom od 6:0 prilaze na dva poena zaostatka, 64:62. Posljednju četvrtinu dobio je Jumper sa 15:20. Ostatak utakmice smo opisali naprijed.

Čelik je sada na omjeru od šest pobjeda i jedan poraz, a Jumper na četiri pobjede i tri poraza.

U narednom 8.kolu košarkašice Čelika gostuju kod ekipe RMU Banovići, dok je ekipa Jumpera domaćin ekipi Play Off iz Sarajeva.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno