Biznis

Po izboru FIPA-e: Najznačajniji investitori u BiH Nsoft, Swisslion, Al-Shiddi International…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Po izboru FIPA-e: Najznačajniji investitori u BiH Nsoft, Swisslion, Al-Shiddi International… – U organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) u Sarajevu je danas održan „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH”.

Za razliku od prethodnih godina kada su se birala po četiri najznačajnija strana investitora, na ovogdišnjem izboru priznanja su uručena predstavnicima 12 kompanija.

Nagrade su dobili Carpet Centar d.o.o. Čapljina, Ferretto Group Central Europe, Nsoft d.o.o. Mostar, Swisslion d.o.o. Trebinje, Zeochem d.o.o. Zvornik, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group a.d. Banja Luka, Kolektor CCL d.o.o. Laktaši, Messer BH Gas, Geomet d.o.o. Olovo, Grand hotel Neum, Pirnar d.o.o. Bosanski Petrovac i Al-Shiddi International d.o.o. Swissôtel Sarajevo.

Kako je saopćeno iz FIPA-e, na ovaj način želi se odati priznanje stranim preduzećima te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

Nastavlja se trend rasta stranih ulaganja

U posljednje dvije godine BiH bilježi povećanje stranih investicija. U 2017, registrirano je 777 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40% više u odnosu na 2016 godinu.

Trend rasta stranih ulaganja je nastavljen i u 2018, pa je za prvih 6 mjeseci zabilježeno 452 miliona KM stranih ulaganja. Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na dovođenju novih investitora, te na sprovođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore.

Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH kako u poslovnom tako i u političkom smislu.

S obzirom na pozitivne učinke po domaću privredu i sliku o zemlji koju kreira svaki novi strani investitor, Agencija FIPA će zajedno s ostalim nadležnim institucijama u BiH nastaviti raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i na taj način doprinijeti poboljšanju konkurentnosti zemlje i povećanju stranih investicija u BiH, saopćeno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno