Biznis

Messer u BiH – Valentin Ilievski – u 2019. ćemo investirati još deset miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Messer u BiH – Valentin Ilievski – u 2019. ćemo investirati još deset miliona KM  – Messer u Bosni i Hercegovini je u 2018. godini ostvario sve zacrtane planove koju su se prvenstveno odnosili na proširenje proizvodnih kapaciteta, ulaganje u ljudske resurse i infrastrukturu.

– Mi istinski možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima u 2018. godini. Premašili smo planirane rezultate u proizvodnji CO2 jer smo pored postojeće fabrike u Sočkovcu otvorili još jedan pogon i na taj način uvećali proizvodnju a samim tim i prodaju. Mi sve što proizvedemo prodamo. Kada bi otvorili i treći pogon, mi bismo ga unaprijed prodali jer su potrebe tržišta za CO2 velike, kako u BiH tako i u Regiji” – istakao je generalni direktor Valentin Ilievski.

Messer je došao u BiH odmah iza rata i već 21 godinu učestvuje u razvoju bh. društva, njegove ekonomije i ukupne privredne stabilnosti. Mi smo nekoliko puta i prepoznati od strane države BiH i njene agencije FIPA kao jedan od najznačajnijih stranih investitora. Prije deset godina dobili smo priznanje za greenfield investicije a u ovoj godini smo također proglašeni među najznačajnijim stranim investitorima.

Nakon što smo 2017. godine proslavili 20 uspješnih i plodonosnih godina u BiH, Grupacija Messer je organizirala jednu veliku proslavu u centrima svih svojih kompanija po svijetu na kojoj smo zajednički obilježili 120 godina rada, agilnosti,  sazrijevanja i uspjeha porodične kompanije Messer koju vodi naš vlasnik Stefan Messer, lider porodičnog biznisa industrijskih i drugih plinova.

Najbolja poslovna odluka u prošloj godini je otvaranje novog postrojenja za proizvodnju CO2 u Sočkovcu, kao i gradnja administrativnog, logističkog i distributivnog centra tj. nove podružnice u Banjoj Luci. Time je Messer na najbolji način rasporedio sve svoje kapacitete po cijeloj Bosni i Hercegovini (Mostar, Sarajevo, Zenica, Sočkovac, Banja Luka, Bihać) i izuzetno povećao prodaju.

U narednoj godini Messer u BiH će kao proizvođač industrijskih i drugih plinova nastaviti proizvodnju, širiti svoje tržište, ulagati u sveukupni razvoj, u infrastrukturu naših objekata, jer to doprinosi boljoj radnoj atmosferi, kvalitetu usluge i prodaje.

  • Mi smo ostvarili godišnji plan na zadovoljstvo svih uposlenih u sva tri Messerova društva u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prošlu godinu prodaja je povećana za 17 posto dok je EBITDA 21 posto. U Regiji je također dvocifreno povećanje i prodaje i dobiti u odnosu na 2017. godinu. Na nivou Grupacije donijeli smo početkom decembra odluku da u 2019. godini investiramo dodatnih 10 miliona KM u proizvodnju u BiH čime želimo poručiti i bh. društvu da namjeravamo ostati ovdje i narednih 20-30 i više godina jer bez stabilnih investicija ne može biti stabilnog ambijenta za poslovanje, istakao je g. Ilievski.

Na tome ćemo raditi i naredne godine kao i na afirmiranju onih vrijednosti u bh. društvu na koje mi kao društveno odgovorna kompanija možemo utjecati.

Svim poslovnim partnerima i svim privrednim subjektima koji rade na poboljšanju ekonomskog ambijenta u BiH želimo uspješnu 2019. godinu.

Messer je kompanija čija je misija da djeluje pozitivno na svoje okruženje i da afirmira one vrijednosti koje mogu popraviti društvo u cjelosti. Sa potpunim osjećajem za one pripadnike zajednice koje krasi posebnost i različitost uvijek se rado i otvorena srca odazivamo da proaktivno učestvujemo u realizaciji njihovih želja, ambicija, projekata.  Neki od njih su Škola fudbala “RESPEKT”, za djecu sa poteškoćama u razvoju, djecu iz romske populacije, djecu bez roditeljskog staranja kao i ostalu djecu jednako otvara vrata i pruža besplatne treninge fudbala. Naša kompanija se pridružila svima koji su željeli prenijeti bavarsku atmosferu na sarajevsko tlo putem Oktoberfesta. Dalje, Messer BH Gas je u nekoliko navrata podržavao timove entuzijasta koji su uz pomoć balona napunjenog helijem slali svoje kamere u orbitu želeći vidjeti dokle seže moć suvremene tehnologije. Pomogli smo i Roditeljske kuće kao mjesta boravka roditelja oboljele djece koja nisu iz glavnog grada. U skladu sa potpisanim petogodišnjim Memorandumom između Messer BH Gasa i GIZ-a (Njemačka vladina razvojna agencija), učenici dvije srednje škole iz Gračanice posjetili su fabriku CO2 u Sočkovcu gdje su se upoznali  sa prezentacijom upotrebe CO2 u razne društveno korisne svrhe. Podržali smo i Festival dječije umjetnosti (FEDU), jedinstven po svome sadržaju i karakteru. To je prvi internacionalni festival u BiH i Regionu koji je prilika za afirmaciju knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade, ali i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze. Kompanija Messer BH Gas koja ima sluha za najmlađu populaciju, njihove umjetničke i kulturne potrebe, glavni je partner Festivala u domenu dječijeg stvaralaštva. Sve nagrade za najbolju bajku koju su napisali učenici osnovnih škola financira naša kompanija. Kompanija Messer sarađuje i pomaže i SOS Dječija sela BiH. Tako je Messer BH Gas postao partner ovoj važnoj organizaciji koja osigurava porodični model brige za djecu i mlade bez roditeljskog staranja, ali i pruža podršku porodicama koje su se našle u stanju socijalne potrebe. Messer je kao društveno odgovorna kompanija odmah prepoznao značaj pružanja prilika mladima da prođu struktuirane obuke, da kroz posjete, volonterski rad, stažiranje i treninge u kompaniji usvoje praktična znanja i vještine, te steknu radna iskustva potrebna poslodavcima u BiH. Messer je, također, sponzor Fudbalskog kluba Sarajevo.
 
Nešto o kompaniji  . Messer u BIH dio je grupacije specijalizirane za industrijske, medicinske i specijalne plinove. Pod brandom ‘Messer – Gases for Life’ sa preko 90 podružnica, poduzeće aktivno djeluje u preko 36 zemalja u Europi, Aziji, Americi i Alžiru. Međunarodnim aktivnostima upravlja se iz Bad Sodena kraj Frankfurta na Majni, dok se centraliziranim funkcijama komunikacija, logistika, inženjerstvo, proizvodnja i primjene upravlja iz Krefelda. Stefan Messer, generalni direktor i vlasnik Grupacije Messer, skupa sa 5.485 zaposlenika, djeluje u skladu sa definiranim principima koji uključuju fokus na kupce i zaposlenike, odgovorno ponašanje, korporativnu odgovornost kao i povjerenje i poštovanje. U 2016. poduzeće je ostvarilo konsolidirani prihod od 1.146 miliona eura (€).

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno