Politika

Po čemu su drugačiji?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer je, u organizaciji Nezavisne liste mladih ZDK, održana tribina na temu, “Položaj Roma i njihova prava u ZDK”. Na skupu su učešće uzeli brojni predstavnici udruženja, institucija, te građani i građanke Zenice.

Uvodničar na tribini Haris Selimović (generalni sekretar liste) predstavio je ključne probleme romske populacije u ZDK, a to su problem obrazovanja i zdravstvene zaštite Roma u ZDK.

Pored ovoga istaknut je i cilj tribine, a to jest podizanje svijesti kod Roma o važnosti obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Učešće na tribini su uzeli : Emir Abduzaimović (pravni savjetnik UG “NMZ”)

Kristina Đudarić (kandidatkinja liste i profesorica BHS-a jezika i književnosti)

Ivan Petrović (predsjednik liste)

Pravni predstavnik UG “NMZ” Emir Abduzamimović je govorio o zakonskim rješenjima i aktivnostima udruženja nacionalnih manjina. Najavio je projekte vezane za edukaciju romske populacije u vezi njihovih prava i obaveza. Koji predstavljaju ključni temelj za rješavanje problema ove populacije. Kandidatkinja liste, Kristina Đudarić, je ukazala na problem obrazovanja Roma. Ukazala je na značaj inkluzije Roma u obrazovni sistem, te pozvala vladajuće strukture da aktivnije počnu raditi na rješavanju problema sa kojima se Romi susreću u sferi obrazovanja.

Predsjednik Liste, Ivan Petrović, ukazao je na problem zdravstvenog osiguranja Roma u ZDK. Istakao je poraznu činjenicu da je svega 89 Roma na evidenciji Službe za zapošljavanje, procentualno to čini 0,43 % od ukupnog broja. Skrenuo je pažnju da Romi trebaju aktivno raditi na uključivanju u sistem evidencije, te da se počne raditi na edukaciji u cilju podizanja svijesti kod romske populacije.

Zaključak prve tribine je da je potrebno zajedničko djelovanje svih romskih udruženja i saradnja sa svim nivoima vlasti. Samo se aktivnim i zajedničkim radom može doći do trajnih rješenja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno