Ljudi

Planetarni uspjeh Zeničanke: Fotografije Dijane Muminović na izložbama u New Yorku i Londonu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Petnaest nevjerojatnih fotografkinja biće dio Festivala fotografija i dokumentarnih filmova jugoistočne Evrope, kojeg organizuje Contemporary Balkan Art u Londonu, u kulturnom centru Rich Mix od 29. avgusta do 16. septembra. Među odabranim fotografkinjama je i Zeničanka, magistrica dokumentarne fotografije, Dijana Muminović, osnivač zeničke Škole fotografije.

Svojim radovima ove fotografkinje svjedoče kako fotografije mogu osnažiti i potaknuti društvene promjene. Umjetnice također potiču kritičko razmišljanje o lokalnim pitanjima u vezi sa ženskim životima i ljudskim pravima. Osim Dijane, učesnice su I Katja Goljat, Jelena Janković, Marija Janković, Imrana Kapetanović, Boryana Katsarova, Sanja Knežević, Glorija Lizde, Lazara Marinković, Mia Novakova, Andjela Petrovski, Roxana Pop, Senja Vild, Marcella Zanki and Jelena Žigić.

-Radujem se što ću biti dio ove priče u Londonu, posebno jer će tu biti neke od jakih i dobrih žena koje sam imala priliku upoznati ovog ljeta u Sarajevu, rekla je Dijana za Zenicablog. Mnoge od ovih fotografkinja su priznate i cijenjenje, kako u matičnim zemljama, tako i inostranstvu. Njihova priznanja zaslužena su u današnjem svijetu, u kojem čak i jedna fotografija može promijeniti javno mišljenje.

Septembra ove godine, Dijanine fotografije će biti dio Photoville festivala fotografija u Brooklynu i u Bronx Dokumentarnom centru u New Yorku (SAD), pod nazivom “Od tragedije do svjetlosti”. Ovom izložbemom će se obilježiti 30 godina postojanja fotografske fondacije Alexia čiju je prestižnu drugu nagradu Dijana osvojila prije pet godina.

-Posebno mi je drago biti dio ove priče, jer u svijetu fotografije, ovo je jedna od nagrada koju je najteže zaslužiti. Posebno mi je bilo drago čuti, kada sam u New Yorku upoznala jednog od članova žirija, koji je rekao kojom jačinom se jedna fotografkinja borila da moj rad osvoji što bolje mjesto. Divan je to bio osjećaj i sada, nakon toliko godina, lijepo je kada ljudi iz organizacije i također još jedna divna žena koju nikada nisam upoznala, podržavaju mene i moj rad, rekla je Dijana.

-Kada sam osvojila drugo mjesto Alexie, u sklopu nagrade je bio jedan semestar u Londonu. Međutim, završavala sam svoj magistarski rad, pa mi se nije sve poklopilo i nisam otišla, odnosno iskoristila priliku. Sada se radujem da će London opet biti dio mog profesionalnog rada i lagano se spremam na put, rekla je.

Pogledajte Dijanine fotografije koje će biti predstavljene na izložbama u New Yorku i Londonu.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno