Politika

Pivić: Kako jedan sudija u BiH može biti nezavisan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pivić: Kako jedan sudija u BiH može biti nezavisan – Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH, kazao je za N1 da je u više navrata govorio da je Visoko sudsko i tužilačko vijeća Bosne i Hercegovine palo pod uticaj određenih politika a da za to nije bilo potrebe.

“Meni je drago da smo dobili reakciju od članova pravosudne zajednice, odnosno nosilaca pravosudnih funkcija, da su oni sami uvidjeli i rekli da nažalost postoji određena sprega nosilaca pravosudnih funkcija, konkretno članova VSTV-a, sa određenim političkim elitama i navedeno je s kojim osobama je to i povezano. Ja sam u više navrata govorio da je VSTV palo pod uticaj određenih politika a ustvari uopšte nije imalo potrebe, jer podsjećam od 15 članova VSTV-a 13 je izabrano od strane nosilaca pravosudnih funkcija, sami su birali članove. Ja smatram da to treba ostati tako, ali da se mora uvesti sistem kontrole koji će jasno razgraničiti šta to znači i do kog momenta ide samovolja određenih članova VSTV-a”, istakao je Pivić te dodao:

“Mi se danas pitamo koliko oni troše kontrolore, šta ustvari imaju u Zakonu o VSTV-u, podzakonski akti koji su doneseni – ko ustvari uopšte kontroliše provedbu tih akata, pa nemamo žalbe na odluke VSTV-a. To su sve stvari koje se nužno moraju mijenjati i reforma pravosuđa mora početi s izmjenom Zakona o VSTV-u”.

“Mi danas imamo VSTV koji donosi takve odluke da čini pravosuđe zavisnim. Kako će jedan sudija biti nezavisan i sam odlučivati ako u svakom momentu može biti doveden na dnevni red VSTV-a i smijenjen bez ikakve procedure?”, naveo je.

Rekao je i kako se Izvještaj o radu VSTV-a u Parlamentu prima k znanju i da on ne može značiti nikakve posljedice da VSTV zaista brine zbog toga.

“Kada je u pitanju zavisnost o politici podsjetio bih na izbor sudija u Čitluku – imali smo izbor dva suca i nakon izvjesnog perioda ta ista odluka se našla na dnevnom redu VSTV-a. Kako je to uopšte moguće kada ne postoji žalba na odluku. A u međuvremenu su se desili određeni politički pritisci zato što je sudija trebao da bude druge nacionalnosti”, naglasio je za N1.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno