Politika

Duće: Za odmaralište nam treba partnerstvo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za odmaralište nam treba partnerstvo – Snaga centra će se sa svojih šest vijećnika u Gradskom vijeću Zenice zalagati da se, umjesto prodaje odmarališta Duće u općini Dugi Rat (Hrvatska), ide na javno-privatno partnerstvo. Tražiće da se napravi hotel za Grad Zenicu, a da na ostatku zemljišta oni koji budu uložili u okviru JPP-a, sebi izgrade apartmane.

Neiskustvo

Ovo je izjavio Eldin Vrače, predsjednik SC-a, uz objašnjenje da je jedan od zainteresovanih za JPP vlasnik trgovačkog lanca Studenac iz Hrvatske, koji ima 360 marketa i supermarketa i dva veleprodajno-distribucijska centra te više od 2.500 uposlenih.

– Niti sam kada ja niti iko iz Snaga centra razgovarao sa tim Laštrom u vezi sa zeničkim odmaralištem. Nedavna izjava gradonačelnika Fuada Kasumovića za Oslobođenje, u kojoj spominje mene kao nekoga ko pokušava zaustaviti prodaju odmarališta kako bi ga se domogao pomenuti biznismen iz Busovače, nema veze sa pameću. Očigledno da je gradonačelniku krivo što je Vijeće spriječilo prodaju Duća u bescjenje, kazao je Vrače.

Ustvrdio je da se nakon prvog kruga prodaje Duća, za koje je tražena minimalna cijena od devet miliona maraka, a na koju se nije niko zvanično prijavio, treba raspisati drugi krug. Na njega se takođe, zbog zabrane izdate od Suda u Splitu, ne bi niko javio, da bi onda u trećem krugu prodaje putem neposredne pogodbe odmaralište bilo prodato za male pare.

– Gradonačelnik je želio ići na neposrednu pogodbu. Mi znamo kako su godinama prodavali imovinu. Suština svega je da je sekretar GV-a kao jedinu opciju ponudio prodaju odmarališta Duće. Naše političko neiskustvo nas je dovelo do toga da glasamo za to. Tada je Kasumović govorio da će novce dobijene od Duća uložiti u sadržaje za djecu i omladinu, da će se izgraditi nešto na Smetovima. Međutim, kasnije je objasnio da će novce uložiti u novu zgradu Gradske uprave, rekao je Vrače.

Podsjetimo, Fuad Kasumović je izjavio da je “gospodin iz Busovače koji se preziva Laštro vlasnik ili suvlasnik dosta firmi, između ostalih nekih kladionica, kupio nedavno i Tisa turist iz Busovače”.

Zabilježba

– Zenica je kupila zemlju i napravila odmaralište u Dućama, poslije dala Zenicatransu, koji je imao svoj OUR Ugostiteljstvo, gdje je bila ta Tisa turist. On je privatizirao Tisa turist, a tamo nema nigdje, pa ni u početnom bilansu, Duća. Međutim, on je poslao zabilježbu u Sud u Splitu da je to odmaralište njihovo. Suština je da oni pokušavaju da otmu odmaralište Zenici, istakao je Kasumović.

Gradonačelnik je naglasio da je dolazilo osam zainteresovanih firmi za Duće, ali da niko nije poslao zvaničnu ponudu, jer je vršen pritisak na njih da odustanu.

MIRZA DAJIĆ
oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno