Info

Pitamo sve ministrice i ministre u kojim zdravstvenim ustanovama se liječe?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pitamo sve ministrice i ministre u kojim zdravstvenim ustanovama se liječe? – Zadnjih dana i mjeseci javnost u Bosni i Hercegovini je uznemirena raznim informacijama i iskustvima iz prve ruke o načinima tretiranja građanki i građana BiH koji/e u državnim zdravstvenim institucijama zatraže ljekarsku pomoć.

O nedostatku osnovnih medicinskih sredstava ne želimo ni pisati. Svima je dobro poznato da pri odlasku u bolnicu morate ponijeti sve – od posteljine do tableta za bolove, a često i gaze i toplomjere.

Jučerašnja dešavanja na Odjelu onkologije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su zaista dokaz da smo dotakle/li dno u moralnom smislu, a o kodeksu i ljekarskoj etici nećemo ni govoriti. Kako je moguće da izvršni organi ne reaguju nikakvim postupkom na samu informaciju da će doći do otpuštanja pacijentica/nata zbog pokvarenih aparata? Zašto niste niti jedanput postavili pitanje odgovornosti i sankcionisanja menadžmenta zdrastvenih ustanova? Kako je moguće da još sinoć niste sazvali sjednicu Vijeća Ministara, Vlade Federacije, Vlade Kantona Sarajevo da raspravite o situaciji koja je (davno) eskalirala kada vam je opće poznato da taj isti zdravstveni sistem finansiraju građanke i građani BiH?

Kako je moguće da okrećete leđa i ne preuzimate odgovornost za situaciju u javnom zdravstvu u Bosni i Hercegovini. Da li su privatni lobiji toliko jaki kao i interesi političke elite da se adekvatne zdravstvene usluge mogu pružiti samo onima koji imaju da ih plate? Ponovo vas pitamo gospodo – Gdje se vi liječite?

Ženska mreža BiH i njene članice/ovi godinama traže od nadležnih organa da nešto učine povodom katastrofalnog stanja po pitanju prava na zdravlje i pristupa zdravstvenim uslugama u Bosni i Hercegovini. Naši Alternativni izvještaji o provođenju UN CEDAW koncencije, kao i dragi izvještaji o stanju na terenu upućuju na to da se raspad zdravstvenog sistema davno dogodio, a da vi niste ništa učinili! Nacionalni interesi ne mogu biti iznad životnih interesa građanki i građana Bosne i Hercegovine. Interesi međunarodnih monetarnih institucija NE MOGU biti iznad životnih interesa nas koje/i plaćamo poreze i doprinose PIO/MIO i glasamo, te samim time vas biramo u ovoj državi.

SRAMITE SE!

Ponovo vas pitamo u kojim zdravstvenim ustanovama se vi liječite?

Ženska mreža Bosne i i Hercegovine izražava svoju punu solidarnost s pacijenticama/ima sarajevske Onkologije i traži HITNO rješavanje nastale situacije. Od izvršne vlasti na svim nivoima ove podijeljene zemlje tražimo preuzimanje ODGOVORNOSTI u postupanju i hitno djelovanje kako bi se pitanje diskriminacije prava na zdravlje i pristupu zdravstvenim uslugama u hitnom roku riješilo.

Ženska Mreža BiHStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno