Biznis

Perutnina najavljuje povećanje tržišnog udjela

Perutnina Ptuj najavljuje povećanje tržišnog udjela u BiH
Perutnina Ptuj najavljuje povećanje tržišnog udjela u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Perutnina Ptuj najavljuje povećanje tržišnog udjela u BiH- U okviru međunarodnog informativno-promotivnog projekta “Kvalitetno, sigurno, sljedivo – peradsko meso EU porijekla” rukovodioci Grupacije Perutnine Ptuj su u Sloveniji najavili povećanje tržišnog udjela u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o projektu koji Evropska unija i Slovenija nizom aktivnosti provode od februara 2014. godine do februar naredne godine do kada će tržištu Jugoistočne Evrope, odnosno Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Makedoniji i Kosovu biti predstavljane prednosti kvalitetnog živinskog mesa koje se proizvodi po standardima EU.

Predsjednik Uprave Grupacije Perutnine Ptuj Tibor Šimonka je na konferenciji upriličenoj u sjedištu kompanije bh. novinarima predstavio grupaciju i ciljeve za naredni period, s posebnim osvrtom na planirane korake ka poboljšanju poslovanja u BiH.

Ističući kako je danas po prosječnoj potrošnji pileće meso na drugom mjestu s tendencijom rasta, Šimonka je kazao kako je izvjesno da će industrija peradarskog mesa i mesnih prerađevna zasigurno u narednim godinama uzmati sve veći udio u potrošnji domaćinstava.

Ukazujući na činjenicu da najveći slovenački proizvođač Perutnina Ptuj godišnje proizvede 80 miliona kilograma mesa i mesnih prerađevina po strogo kontrolisanoj proceduri koje svakodnevno kupuje dva miliona kupaca, Šimonka je kazao da posluju u brojnim zemljama, uključujući i BiH u kojoj djeluju dvije firme, jedna u Brezi i jedna u Srbcu.

Kazao je da su ove dvije firme prošle godine ostvarile dobit od 47 miliona eura, ali da u Upravi nisu zadovoljni poslovanjem u BiH jer već tri godine bilježe gubitak tržišnog udjela.

“U narednom periodu smo odlučni da posebno poradimo na jačanju poslovanja u BiH i vratimo se na parametre koje smo imali 2013. godine. Već su načinjene određene izmjene u menadžmentu i da je u toku procedura ujedinjevanja firmi u Brezi i Srbcu u jedan subjekt”, kazao je Šimonka, a na upit novinara je dodao da kompanija ne namjerava nikakvo smanjenje broja uposlenih u BiH.

Najavio je i veće izdatke za marketing, naglasivši da je upravo smanjenje tih izdvajanja jedan od tri razloga slabijeg poslovanja u BiH.

Na upit novinara AA da uporedi kvalitetu radne snage u BiH sa onom u preostalih šest država regiona u kojima Perutnina ima ukupno 20 firmi, Šimonka je kazao da svakodnevni parametri proizvodnje i rada jasno pokazuju da je bh. radna snaga kvalitetna i ni po čemu odgovorna za slabije poslovanje u protekle tri godine.

Novinarima iz BiH se obratila i Brigita Vindiš Zelenko, rukovodila Službe za kvalitetu i okoliš, koja je predstavila proces rada i strogih kontrola u Perutnini Ptuj.

Naglasivši kako Grupacija ima svoje unutrašnje službe kontrole, ali i vanjske kontrole nadležnih institucija Slovenije i EU, Vindiš Zelenko je nabrojala sve standarde ima kompanija, a među kojima su ISO standard za kvalitet i okoliš, halal certifikat, te strogi standard McDonalds.

muskiportal.comStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno