Kultura

Pero Živodraga Živkovića: Od revijalnog do internacionalnog festivala

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šesto izdanje Međunarodnog književnog festivala “Pero Živodraga Živkovića” u organizaciji Kluba “Plava paleta” i pod sloganom “Odvaži se” biće održano u banket dvorani restorana “Staro pozorište – Tapas” u Zenici 24. i 25. septembra tekuće godine.

Festival će biti održan pod pokroviteljstvom ambasada Italije i Srbije, te pod medijskim pokroviteljstvom “Nezavisnih novina”, “Oslobođenja” i “Designa – Zenica”, a Emir Sokolović, pjesnik i organizator, pozvao je sve pjesnike i poetese da pošalju prijavu za učešće.

“Za učešće je potrebno da nam pošaljete svoje pjesme i fotografiju na e-mail adresu [email protected] najkasnije do 15. septembra s naznakom ‘Za učešće na međunarodnom festivalu ‘Pero Živodraga Živkovića’ – šesta edicija'”, glasi poziv organizacije festivala.

Kako se dodaje dalje, dvadesetak autorki i autora koji prođu u selekciju biće blagovremeno obaviješteni o učešću, a organizator se obavezuje da zbog eventualno aktuelne pandemije virusa korona slijedi instrukcije nadležnih službi.

Više o festivalu Sokolović je govorio i za “Nezavisne”.

“Započet kao regionalni poetski festival ‘Pero Živoraga Živkovića’, posvećen jednom od najvećih lirika na ovom govornom području, došli smo do internacionalizacije; od entuzijazma (koji smo zadržali suštinski) do tog da su festival prepoznali u ambasadama Italije i Srbije, izdvojili ga kao svoje prioritete te dali zvaničnu podršku kao suorganizatori”, navodi Sokolović.

On dodaje da je prvo izdanje festivala bilo revijalnog tipa, te da je njegov razvoj uslovio selekciju zbog odziva pjesnika.

“Na drugom festivalu iz Italije je došao jedan pjesnik, dok prošlogodišnji festival je pohodilo četvero pjesnika iz Danteove zemlje, u kojoj je festival postao ozbiljna reference u životopisu autora”, ističe Sokolović.

Jasno, zbog nažalost i dalje aktuelnog virusa šesto izdanje festivala, govori Sokolović, odžava se pod posebnim uslovima.

“Možda situacija bude složena do te mjere da održavanje festivala bude onemogućeno. Ali zar sa svakim iskorakom u ‘sutra’ to ne rizikujemo. Stoga smo zbog održavanja kontinuiteta ovog referentnog festivala raspisali javni poziv i ono što ćemo uraditi jeste pratiti aktualne zadatosti izazvane pandemijom”, zaključuje Sokolović.

Živodrag Živković (1937-2002), po kojem festival nosi ime, bio je srpski pjesnik, esejist i prozni pisac iz okoline Kragujevca. Najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici kao prosvjetni radnik u Osnovnoj školi “1. maj”, u kojoj je vodio literarnu sekciju.

NN



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno