Zenica

Penzionerski domovi u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničko-dobojski kanton u dvije javne ustanove, koje su u zeničkom naselju Crkvice udaljene jedna od druge tek 500 metara, ima dovoljno kapacitata za smještaj starih osoba pa ih više, kako ističe ministar za rad i socijalna pitanja Ivica Ćurić, ne šalju u travnički dom.

– Od prošle godine radi i jedna privatna ustanova u općini Usora, ali je manjeg kapaciteta i zbrinjava na komercijalnoj osnovi – kaže Ćurić. Emil Brnić, direktor JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK, čiji je osnivač Vlada, ističe da trenutno na smještaju imaju 77 korisnika. Za njih 42 potpuno ili djelimično smještaj subvencionira Kanton.

– Vlada nam je od 1. januara odobrila, umjesto 26, cijenu pansiona sa zdravstvenom uslugom od 30 KM, koliko plaćaju i osobe koje su smještene na vlastiti zahtjev. To nam mnogo znači, jer smo u januaru samo za grijanje platili 23.000 KM – kaže Brnić te ističe da će mnogo teže biti naredne zime, kada se iseli podružnica PIO/MIO ZDK.

– Već razmišljamo o alternativnom zagrijavanju. Nadamo se i većem broju korisnika, kojih sada možemo primiti 140. Puni kapacitet može biti i 208 – kaže Brnić.  Slobodne sobe izdaju i organiziranim grupama sportista, jer se negdje mora zaraditi novac za plaće 39 zaposlenih.     

Dom za stara lica, čiji je osnivač Grad Zenica, ima kapacitet od 78 kreveta i svi su popunjeni. Razlog tome je i to što su jeftiniji (610 KM za pokretne, 720 KM za polupokretne, 820 KM za pojačanu pažnju i 920 KM za nepokretne osobe).

– Mi smo na tržištu, a od osnivača godišnje dobijemo 12.000 KM. To je nedovoljno i za neke neophodne sanacione radove na zgradi pa nam u pomoć priskoče i donatori. Općinski centri socijalnog rada djelimično ili u cijelosti plaćaju smještaj za 21 našeg korisnika – ističe direktorica Nidžara Halilović-Ćustović. Ova ustanova posjeduju četiri apratmana, 13 jednokrevetnih i 26 dvokrevetnih soba, a zapošljava 25 radnika. Posjeduju i vlastito vozilo Hitne pomoći.

Svoj mir u JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK ovih dana je našla i Zagrepčanka Marija Armano (79).

– Odluka da, nakon toliko godina, prodam trosoban stan i napustim Zagreb nije bila nimalo laka, ali sam došla na poziv sina. On se ovdje oženio i živi od 2008. pa sam došla da budem bliže djeci. Svakodnevno me posjećuju – ističe Armano, koja je rođena u Smiljanu kod Gospića.

Zenica je, kaže, lijepa, a osoblje Doma je uslužno, tačno, iskreno i pošteno.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno