Naše

Paušal grijanja: za i protiv

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Paušal grijanja: za i protiv – U sali GV grada Zenice održana je 20.06.2017.g. u 18 h panel-diskusija na temu plačanja paušala za grijanje kod isključenih i ostalih potrošaća usluge grijanja u gradu Zenici. Vruća tema iz vruće oblasti zeničke zbilje koja pokazuje svu bijedu postojeće ekonomsko-socijalne zbilje u društvu, i koju potežu i zenički političari u cilju ostvarenja određenih poena kod biračkog tijela. Diskusiju su vodili organizatori skupa sa gostima iz JP Grijanje, predsjedavajućom GV Zenica i autorom zapaženog i mislim trenutno jedinog rada – elaborata na ovu temu, Dr.sc Ajdinom Huseinspahićem pod nazivom:

Pravni karakter obaveza plačanja paušala ( ne ) korisnika centralnog grijanja, febr.2017.g. Ovaj rad zaista preporučujemo za lektiru svima koji ratuju sa JP Grijanje Zenica i njegovim zaštitnicima – vlašću u raznim oblicima.

Sve osnove, problemi i drame koje izaziva ova odluka su postavljene na nekim temeljnim pravnim dokumentima kao:

– USTAV BiH, kao i USTAV ENTITETA u svim dosadašnjim izdanjima, sa dopunama i izmjenama,

– Zakon o zaštiti potrošaća. takođe kao gore

– Zakon o obligacionim odnosima, kao gore

– Zakon o komunalnim djelatnostima, kao gore

– Sve vezano za rad obudsmena,

– i tek na kraju repa akti javnih preduzeća koji su posljednji u prioritetu ispunjavanja pravnih regula,

– i još poneki zavisno od detalja problema.

– i nažalost jedan koji bi puno toga izbistrio da se donese, Zakon o toplinskoj energiji i način obračuna utroška i kojeg ćemo vjerovatno još dugo čekati, što u biti odgovara svima ovim koji love u mutnom.

U navedenom elaboratu je analizirano nekoliko podnesenih tužbi kao rezultati i donesena riješenja koja se svode na sljedeće :

– slučaj toplane AD Prijedor, odluka ustavnog suda RS od 19.02.2012.g. javno preduzeće toplane nema ovlaštenja da uređuje uvjete i način isključenja kupaca toplinske energije. Odluka nije u saglasnosti sa zakonom i Ustavom.

– slučaj općine Čelinac, obaveza plačanja ove naknade nije propisana zakonom a ne predstavlja ni predmet ugovora

o pružanju i korištenju komunalnih usluga. Općina je ovim prekoračila svoja ustavna i zakonska ovlaštenja – Odluka

Ustavnog suda ( U-32/11 ) . Takođe je pobijena teza o pasivnom grijanju koje tako elegantno zastupa JP Grijanje Zenica ( zamislite koji su to efekti kada vam iz Mittala naruče 600C, u našim slabo izolovanim stanovima ).

– Ista problematika je obrađena u Tuzli , sa istim rezulattom u konačnom riješenju suda.

– primjer bez presedana kršenja prava građana su dešavanja u Travniku gdje je JP grijanje preuzela privatna firma

“Unis Energetika” i gdje se otišlo tako daleko da je bilo zabranjeno držanje i upotreba svih ostalih vrsta energenata i

goriva u privatnim objektima i stanovima uz isključivo nametanje korištenja usluga te firme.

Već donesena mišljenja i preporuke ombudsmena BiH u vezi protivpravnpg plaćanja paušala više niko ni ne sluša.

To vam je slično tome koliko je Dodiku stalo do mišljenja gdina visokog predstavnika Valentina Inzka.

Osnovno je da su ovu praksu uprkos enormnom suspendiranju ličnih prava građana i kršenja odredbi gore navedenih krucijalnih zakona uvela JP uz aminovanje lokalnih gradskih vlasti i u sprezi sa organima koja treba da sprovode, štite i brane pravdu i zakone ove države. Braneći i štiteći prava i monopolistički položaj JP potpuno su zanemarena lična prava građana i pojedinaca, i na žalost ta praksa se i dalje nastavlja uprkos već dokazanih kršenja elementarnih prava građana. Pitanje je kako sudovi i pravni organi mogu i dalje donositi odluke koje su utemeljene na već dokazanom kršenju članova prvo USTAVA ove zemlje i entiteta pa onda na niže. Kako to npr. radi JP Grijanje Zenica zaključite sami kada tražite da se isključite sa grijanja ili privremeni ili trajno. Ovo drugo možete samo kada umrete i preselite na svijet gdje Vam ne treba grijanje ili morate isključiti čitavu zgradu,( još malo biti će mjesna zajednica ). Ovako enormno kršenje i suspenzija prava pojedinaca i građana i zamjena ličnih prava kolektivnim je malo za primjer. Valjda se igra na kartu .

– straha “običnog” građanina pred pravosudnim organima i vlašću,

– naravno, nepoznavanja zakona i prava ove države a pogotovu međunarodnog prava i zakona vani,

– ne imanja materijalnih sredstava za pokretanje sudskih sporova i plačanje troškova postupka,

– već dokazane sporosti sudova kada su u pitanju lične tužbe ( ali ekspresne ekspeditivnosti kada su u pitanju sudska izvršenja po osnovu podnesenih tužbi JP )

– kao motiv, enormnih zarada sudova na osnovu ekspresno sprovedenih i donesenih riješenja o naplati troškova postupka i kamata, za tužbe koje samo dolaze sada vjerojatno u vrećama. Odatle je evidentno da su sada pravne službe najmnogobrojniji resori u JP, mjesta za zapošljavanje onih”porodičnih i podobnih” i najprofitabilniji dijelovi JP ćiji je posao samo slanje novih tužbi na sud.

Baš briga i sud, i JP i vlast što je na adresu onih penzionera sa 326 KM penzije ( još su sretni što i to imaju) došlo riješenje o prinudnoj naplati pola te mizerne penzije za troškove naplate komunalija i što neće imati ni za hljeba do kraja mjeseca. Važno je da se oni naplate, imaju plate iznad prosjeka ove zemlje i 50% viška zaposlenih. A one koji nemaju nikakvih primanja i moraju platiti PAUŠAL na uslugu koje su se odrekli zbog neimaštine nećemo ni spominjati. Već sada mogu reći , u ime EKO FORUM.a iz Zenice koji je učesnik projekta istraživanja o energetskoj efikasnosti i siromaštvu u našoj zemlji – kolika nam primanja narod ima i koliko ih je bez išta, onih 10% od ukupnih primanja koji idu na podmirenje troškova energije ( među tim je i grijanje) i koja spadaju u energetsko siromaštvo po propisima EU je mislena imenica za veliki broj naših sugrađana. Nismo u prosjeku ni blizu toga i gore nam je mnogo više nego što i znamo i mislimo. Prema tome o paušalu a i svemu ostalome sami donesite zaključke, samo u meni tinja nada da će naši vijećnici u GV poslušati šta misle i oni koji su im dali vlast u ruke.

S poštovanjem, Alibegović Zlatan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno