Naše

Patologija i(li) zasluge Prvog čovjeka Grada Zenica: Kad 91 mora biti više ili isto kao 92

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U četvrtak je zakazana 31. sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj je jedna od tačaka prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Zenica. Tako se u ovogodišnjem prijedlogu Ocjenjivačkog suda za nagrade Grb grada Zenice, Nagradu Zenice i Plaketu Zenice našli: prof.dr. Mahmut Karalić, dr. Ibrahim Cero, UG “Naš most” i Husnija Arapović.

Pored prof.dr. Mahmuta Karalića za Grb Grada Zenice predložen je aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović. Praksa do sada je bila da se nagrada Grb Grada Zenica daje jednoj osobi ovaj put neće biti provedena, već bi pored prof.dr. Mahmuta Karalića koji je dobio najviše bodova od Ocjenjivačkog suda, nagradu trebao dobiti i aktuelni gradonačelnik Grada Zenice Fuad Kasumović.

Ništa ne bi bilo sporno u dodjeli ovog priznanja da većina imenovanih članova Ocjenjivačkog suda koji je birao dobitnike nagrada nije član stranke ili blizak kabinetu aktuelnog gradonačelnika. Čovjek koji je izabrao članove ove “komisije” koja je određivala kome će pripasti priznanje su na neki način u znak zahvalnosti za svoje imenovanje sa “desetkama” počastili osobu koja ih je na ovo mjesto dovela.

Ipak, iako ni to nije bilo dovoljno da aktuelni gradonačelnik zauzme prvo mjesto u izboru, došlo je do “promjene pravila” kako bi se nagrada ipak uručila osobi koja je bila drugorangirana na listi.

Priznanja koja se “daruju” političarima na funkcijama bez obzira na kojem nivou vlasti bili i koju funkciju obnašali za vrijeme njihovog mandata i rada ne mogu predstavljati ništa drugo nego – podilaženje. Rad političara, stranke se može ocijeniti na kraju mandata ili na kraju političke karijere, a ovakve odluke mogu biti protumačene na mnogo različitih načina.

Obrazloženje zbog čega najviše priznanje grada Zenice treba pripasti gradonačelniku Fuadu Kasumoviću možete pročitati u nastavku – na svakome u ovom gradu je da sam ocijeni da li je predlagač, ma ko on bio, u pravu u vezi podataka navedenih u trećem i četvrtom pasusu teksta koji slijedi.

Javnosti u Zenici je poznato, mada značajan broj građana pati od neshvatljive zaboravnosti skoro pa na dnevnoj osnovi da je ovo DRUGI (možda i treći) pokušaj da Kasumović dobije priznanje grada kojim “rukovodi”. Ocjenjivački sudovi koji su se suprostavljali su mijenjani, a čak je Grad ostao i bez dodjele, jer je Javni poziv naprasno ukidan, uklanjan, zaustavljan.

Podsjećamo i da je, nažalost, ustaljena praksa da se, od javnosti i građana Grada krije ko su predlagači, ko je dobio koliko nominacija, pa čak i ko je kako glasao, osim ako, kao u ovom slučaju, javnost “ispod ruke” dobije rezultate glasanja. Na kraju, ispod “teksta prijedloga”, pročitajte i ko su osobe koje su glasale za navedene prijedloge. Jednostavnim “guglanjem” možete saznati ko su, šta su i otkud u Ocjenjivačkom sudu.

Fuad Kasumović roden je 1958. godine u Gornjem Vakufu. Živi u Zenici sa suprugom Mersijom i kćerkom Aidom. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta 1987. godine, zapošljava se u Rudniku uglja Gračanica u rodnom gradu, a ubrzo postaje i finansijski direktor ovog preduzeća gdje radi do početka rata 1992. godine. Bio je pripadnik Armije RBiH i nosilac je najvećeg priznanja “Zlatni ljiljan”. Po završetku rata dobija posao u Ministarstvu namjenske proizvodnje u Vladi Republike BiH.

Političku karijeru počinje 1996. godine kao ministar finansija u Srednjobosanskom kantonu. Prije isteka mandata, u julu 1998. godine, imenovan je za zamjenika direktora Carinske uprave Federacije Bosne i Hercegovine. Od 2001. godine, pa tokom dvije naredne godine, obavlja funkciju savjetnika za finansije u Carinskoj upravi da bi, nakon uspostave Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) 2004. godine, bio imenovan za savjetnika direktora za međunarodnu saradnju.

Osnivač je stranke Nezavisni blok. Početkom 2022. godine osnovao je novu stranku “Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad”, te je izabran za njenog predsjednika. Gradonačelnik grada Zenice gospodin Fuad Kasumović na čelu grada Zenice stoji već punih šest godina. Za taj period uspio je stabilizirati gradski budžet, koji je dobio razvojnu komponentu. Uz podršku međunarodnih faktora osigurao je 18,5 miliona eura grant sredstava za realizaciju projekta zbrinjavanja otpadnih voda. Bez ikakvog dodatnog zaduženja grada Zenice riješio je generacijski projekt Toplane Zenica vrijedan 100 miliona KM. Zahvaljujući zalaganju Gradonačelnika Fuada Kasumovića Zenica je prvi grad u BiH koji je uvršten u projekt Zeleni gradovi. Potrudio se da grad Zenica postane 11. lokalna zajednica u Federaciji BiH, koja je dobila BFC certifikat, kao destinacija s povoljnim poslovnim okruženjem. Pokrenuo je i osnivanje dvije poslovne zone koje obećavaju dalje ekonomsko jačanje grada Zenica. Kao Gradonačelnik je svojim stvaralačkim uzorom pokrenuo visok stepen odgovornosti za realizaciju kapitalnih projekata. Tako je počeo i realizaciju projekata izgradnje i rekonstrukcije infrastrukture i puteva u ruralnim dijelovima grada, koji su bili na čekanju nekoliko decenija. Zahvaljujući zalaganju Gradonačelnika gosp. Fuada Kasumovića na cijelom području grada Zenica kontinuirano se radi na rješavanju i unapređenju komunalnih usluga kroz različite projekte, s ciljem unapređenja uslova za kvalitetniji život građana, poput javne rasvjete, vodosnabdijevanja, odvoza otpada, uspostave zajedničkih komunalnih naplatnih mjesta na inicijativu građana Zenice itd.

Zenica je, na osnovu svega, na godišnjem nivou uštedjela velika finansijska sredstva. Gradonačelnik je riješio i glavne probleme u sportskim kolektivima i založio se za oživljavanje i afirmaciju sporta i kulture u gradu Zenica. Svojim političkim uticajem osigurao je da Vlada Federacije BiH izdvoji finansijska sredstva za izgradnju zatvorenog bazena i nove zgrade hitne pomoći s pratećim sadržajima u gradu Zenica. Zaslužan je za oživljavanje kulturnih događaja u gradu Zenica kao što su Zenica Summer fest i Zenica Adventure. Pored navedenog, kontinuirano pomaže i podstiče poljoprivredu. Pomaže i podržava penzionere grada Zenica. Unaprijedio je uslove života u gotovo svim mjesnim zajednicama. Daje nesebičnu podršku svim udruženjima i aktivistima grada Zenica. Promijenio je identitet centra Zenice, realizujući brojne projekte poput urbanog zelenog toka, uređenja gradskih ulica, utopljavaja zgrada itd itd.

Ocjenjivački sud sastav:

H. Dž. ZBStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno