Info

Pametne registarske tablice na čekanju

Uvođenjem tablica sa RFID čipom
Uvođenjem tablica sa RFID čipom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pametne registarske tablice na čekanju- Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) uputila je Vijeću ministara BiH prijedlog za uvođenjem tzv. pametnih registarskih tablica, koje bi, ako se odobre, trebale povećati sigurnost u procesu registracije vozila i dovesti do izmjena roka važenja vozačkih dozvola.

Očitavanje podataka

Osim ovih prednosti, poboljšala bi se kontrola učešća neregistrovanih vozila u saobraćaju, uveli bi se bolji mehanizmi za sprečavanje krađa, te efikasnija kontrola pristupa stanicama tehničkog pregleda, potvrdio je za Faktor direktor IDDEEA-e Siniša Macan.

-Pametne registarske tablice trebale bi biti opremljene RFID tehnologijom (Radio Frequency Identification – identifikacija putem radio-frekvencija), a bio bi uveden stiker sa čipom, preko kojeg bi se lakše očitavale tablice – pojašanjava naš sagovornik.

Ministar prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović za naš list kaže da je RFID čip moguće isporučivati u okviru registracione naljepnice koja je danas obavezna pri registraciji.

-Izrade naljepnice sa „pametnim tagom“, odnosno RFID čipom, prema sadašnjim procjenama ne bi dodatno poskupila registraciju vozila – pojasnio je Matanović.

Ministar navodi da je namjera da RFID tag bude univerzalan, kako ne bi unaprijed određivao opremu koja bi se morala nabavljati za očitavanje podataka.

Višemilionske štete

-Nabavka potrebne opreme bila bi u nadležnosti ministarstava nadležnih za unutrašnje poslove, ali o svemu tome treba još razgovarati da nađemo najbolje rješenje – dodaje Matanović.

Iz IDDEEA-e smatraju da bi bilo neophodno uvesti pametne tablice, jer su, zbog učešća neregistrovanih vozila u saobraćaju, štete višemilionske.

Macan navodi da Ministarstvo prometa i komunikacija još nije prilagodilo zakonske i podzakonske akte, te da od usvajanja pravne regulative i novca zavisi cijeli projekat.

Planirano je da bude izrađeno 350.000 pametnih tablica.

Raspisan tender, Tablice i folije za bojenje

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka raspisala je tender za nabavku nepersonalizovanih registarskih tablica i folije za njihovo bojenje, a kako kaže direktor Agencije Siniša Macan, radi se o redovnoj nabavci, i nije riječ o RFID tablicama.

Kazao je da se tablice nabavljaju u skladu s potrebama MUP-a RS, kantonalnih MUP-ova i registra Brčko distrikta, i navodi da je 30. septembra 2015. godine u BiH bilo 980.543 registrovanih vozila.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno