Info

Delegacija Muftijstva Zeničkog posjetila Travnik

Posjeta Uredu Muftije travničkog
Posjeta Uredu Muftije travničkog
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U četvrtak, 22.10. 2015. godine Savjet za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog na čelu sa muftijom mr. Ejub-ef. Dautovićem bio je u zvaničnoj posjeti Muftijstvu travničkom i Elči Ibrahim-pašinoj medresi. Pored muftije travničkog dr. Ahmed-ef. Adilović i direktora medrese mr. Dževdet-ef. Šošića domaćini ovog susreta bili su i članovi Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva travničkog.

Prema ranije utvrđenom protokolu posjeta je počela zajedničkim radnim sastankom u Uredu Muftije travničkog. Nakon uvodnih riječi dobrodošlice muftija dr. Adilović predložio je da muftije prvo predstave glavne aktivnosti na svom Muftiluku i da predstave članove Savjeta , a da se zatim i glavni imami uključe u diskusiju, te je ponudio Muftiji zeničkom da se on kao gost prvi obrati.
U svom obraćanju muftija mr. Dautović između ostalog je istakao da su se u Muftiluku zeničkom fokusirali na tri stvari, a to su:
– Edukacija koja podrazumjeva stručne seminare na koje se pozivaju eminentni predavači iz različitih oblasti, zatim organizovanje različitih programa vjerskog sadržaja za džematlije kako bi se razvio osjećaj ljubavi prema znanju. Također se posvetilo dosta pažnje edukaciji članova džematskih odbora.

– Komunikacija, odnosno omogućavanje svim muslimanima, bez obzira da li su članovi IZ-e ili nisu, da imaju pristup imamu i glavnom imamu, a po potrebi i muftiji. U tom smislu Muftija i glavni imami su dužni da redovno obilaze džemate i mektebe te da se redovno organizuju sastanci sa džematskim odborima.

– Administracija, što podrazumjeva da su svim medžlisima uposleni pravnici.

Nakon toga muftija Adilović je predstavio Muftiluk travnički i spomenuo najznačajnije aktivnosti koje su urađene i koje se sprovode otkako je on inaugurisan. Na početku je spomenuo da su usvojena tri značajna pravilnika koji imaju za cilj poboljšanje rezultata mektebske nastave i čuvanje ugleda imama i Islamske zajednice:

– Pravilnik o završnim ispitima i hatmama,
– Pravilnik o nagradi „Kasim-ef. Mašić“ za najuspješnijeg muallima i
– Kodeks ponašanja i odijevanju imama.

Zatim je spomenuo da se u toku godine organizuju tri stručna seminara za sve imame, hatibe i muallime radi stručnog usavršavanja u poslovima. Muftija Adilović dalje je istakao i da je jedan od prioriteta u njegovom radu posjeta džematima i razgovor sa džematlijama. U tom smislu spomenuo je da je tokom zimskog perioda i tokom ramazana sa profesorima iz Elči Ibrahim-pašine medrese posjetio 48 džemata na području 6 medžlisa. Isto tako da je posjetio i veliki broj džemata povodom različitih programa te da je u namjeri da u toku dvije godine posjeti sve džemate. Također nastoji svaki petak iskoristiti kako bi posjetio neki od džemata i predvodio džumu namaz i da porazgovarao sa imamom i džematlijama. Na kraju je muftija Adilović kao i njegov kolega predstavio članove Savjeta.
Po završetku sastanka gosti i domaćini su međusobno razdijelili poklone odnosno vrijedne knjige nakon čega su se uputili prema islamskom centru na Kalibunaru gdje su poslije podne-namaza imali priliku da se upoznaju sa sadržajem i aktivnostima u centru koje im je prezentirao Aljo-ef. Cikotić.

Slijedeća destinacija bila je sportsko-edukacioni centar u Donjem Golešu kojeg gradi Medresa za potrebe svojih učenika gdje je direktor Šošić upoznao prisutne sa planiranim sadržajima cjelokupnog projekta.

Potom je posjeta nastavljena u Medresi gdje je obezbjeđen ručak. Poslije ručka uslijedio je zajednički obilazak medrese. Tokom obilaska direktor Šošić upoznao je članove oba Savjeta Muftijstva sa nastavnim i vannastavnim aktivnostim, opremljenosti učionica, uvođenjem elektronskih dnevnika i servera koji omogućava profesorima lakšu realizaciju nastavnog gradiva i kominikaciju sa učenicima putem interneta.

Po završetku obilaska medrese i klanjanja ikindije-namaza direktor Šošić je članove delegacije počastio kahvom i sokom te ih upoznao o broju učenika, broju odjeljenja broju nastavnog kadra. Također je spomenuo da je osim nastavnog kadra uposlen i potreban broj odgajatelja i odgajateljica te da je uz pedagoga od ove godine angažovan i psiholog.

Direktor je iskoristio priliku da gostima pokloni po jedan primjerak „Monografije Elči Ibrahim-pašine medrese.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno