Info

Paklene vrućine: Jesu li radnici na otvorenom prepušteni sudbini, šta kažu poslodavci, a šta sindikat?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je još prošle sedmice izdalo preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade sa trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve što je neophodno kako bi zaštitili svoje radnike od paklenih vrućina.

Tom preporukom apeluje se na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati, te da se rad nastavi poslije 17 sati. Onim poslodavcima koji zbog prirode posla to ne mogu učiniti, predloženo je da radno vrijeme počinje u šest ujutro.

– U četvrtak sam bio u jednoj građevinskoj firmi koja ima pedesetak radnika gdje su radno vrijeme prilagodili nesnosnim vrućinama. Rade dvokratno, od šest ujutro do, čini mi se 11 sati, zatim je pauza, da bi se ponovo vratili na posao od 16 do 19 sati.

Znači, sve je stvar dogovora. Istina, to je dodatni trošak i za poslodavce i za radnike, ali se tako jednostavno mora zbog vremenskih neprilika – kazao je za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, i naglasio:

– Priče kako poslodavci insistiraju ili naređuju da se mora raditi u najtoplijem dijelu dana nisu tačne. Niko od njih neće rizikovati da ostaje bez radnika koji će se dati otkaz, otići na bolovanje, drugu firmu…

Drugačiji stav imaju u Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH.

– Mora se znati da u privatnim firmama, a većina građevinaca radi u takvim preduzećima, teško ili nikako mogu djelovati kao sindikat i ostvarivati svoja prava. Vidite i sami da ljudi rade i u podne, jednostavno nemaju izbora.

Evo, u Sarajevu se polaže asfalt i na temperaturama koje na suncu prelaze i 40 stepeni Celzijusa. Podsjećam da je temperatura asfaltne mase pri ugradnji najmanje od 110 do 135 stepeni. Kažu, mora se, to su optimalni uvjeti, a godinama svjedočimo da se asfaltira i u novembru, decembru… – kazali su nam u Sindikatu.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno