Biznis

Pad industrijske proizvodnje u oktobru 2,3 posto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u oktobru bilježi pad za 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u poređenju sa oktobrom prošle godine, kalendarski prilagođena, industrijska proizvodnja bilježi pad za 2,5 posto.

U oktobru u odnosu na septembar proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 0,2 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 4,6 posto, energije za 2,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,5 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja energije veća je za 2,8 posto u oktobru ove, u odnosu na oktobar prošle godine, kapitalnih proizvoda za 1,7 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 7,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za pet posto, a intermedijarnih proizvoda za 3,8 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u oktobru u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom manja je za 3,4 posto u odnosu na septembar, u prerađivačkoj industriji za 2,7 posto, a u vađenju rude i kamena za dva posto.

Industrijska proizvodnja u oktobru, u odnosu na isti mjesec lani, bilježi rast u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 3,3 posto, dok je u vađenju ruda i kamena zabilježen pad od 0,6 posto, te prerađivačkoj industriji za 4,4 posto.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno