Ostali sportovi

Ovog utorka počinje Premijer liga BiH u šahu za 2023. godinu, nastupaju i četiri zeničke ekipe iz tri kluba

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Šahovske unije Bosne i Hercegovine, u vremenu od 31.oktobra do 08. novembra 2023. godine održat će se 21.Premijer liga Bosne i Hercegovine u šahu za muškarce i 20. Premijer liga Bosne i Hercegovine za žene. Tehnički organizator Liga je Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine, a suorganizator ŠK „Alpong“ Sarajevo nominovan ispred četiri premijerligaša iz Sarajeva. Domaćin Liga je Hotel „Hollywood“ Sarajevo – Ilidža, saopštava nam Dino Marković, jedan od učesnika na prvenstvu.

Dvadest prva Premijer liga Bosne i Hercegovine za muškarce trajat će od 31.10. do 08.11.2023. godine, dok će dvadeseta Premijer liga Bosne i Hercegovine za žene trajati od 31.10. do 03.11.2023. godine.

Na Premijer ligi Bosne i Hercegovine učestvovat će ekipe iz Zenice u muškoj i ženskoj Premijer ligi.

Šahovski klub „Napredak“ iz Zenice učestvovat će i u muškoj i ženskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine, dok će Šahovski klub „Čelik“ iz Zenice i Šahovski klub „Preporod“ Zenice učestvovati u ženskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Ukupni spisak prijavljenih ekipa:

Dvadeset prva Premijer liga Bosne i Hercegovine:

  1. ŠK „Bosna“ Sarajevo
  2. ŠK „Bjelašnica“ Pazarić
  3. ŠK „Sarajevo“ Sarajevo
  4. ŠK „Igman“ Konjic
  5. ŠK „Napredak“ Sarajevo
  6. ŠK „Bihać“ Bihać
  7. ŠK „Cazin“ Cazin
  8. ŠK „Napredak“ Zenica
  9. ŠK „Hrasno-Busovača“ Busovača

 

Dvadeseta Premijer liga Bosne i Hercegovine za žene:

  1. ŠK „Hrasno – Busovača“ Busovača
  2. ŠK „Napredak“ Zenica
  3. ŠK „Čelik“ Zenica
  4. ŠK „Preporod“ Zenica
  5. ŠK „Sarajevo“ Sarajevo

Dvadest prva Premijer liga Bosne i Hercegovine za muškarce igrat će se po Bergerovom sistemu (svako sa svakim) devet kola. Dvadeseta Premijer liga Bosne i Hercegovine za žene igrat će se po Bergerovom sistemu od pet kola.

Tempo igre je 90 minuta + 30 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvoga. Obje lige će se rejtingovati kod FIDE za standard rejting listu.

Pored klubova iz Zenice i Zeničana koji će igrati za njih, treba dodati da će dvojica Zeničana: NA Dino Marković i NA Belmir Miskić će biti tehnička podrška na turniru, IM Goran Trkulja igrat će za ŠK „Sarajevo“ iz Sarajeva, a CM Faris Čunjalo igrat će za ŠK „Hrasno-Busovača“ iz Busovače. Dino Marković će također biti rezerva u ŠK „Hrasno-Busovača“ iz Busovače, te i odigrati koju partiju po potrebi.

Svečano otvaranje takmičenja je 31.10.2023. u hotelu „Hollywood“ na Ilidži u 16 sati i 45 minuta.

Izvlačenje turnirskih brojeva obavit će se na tehničkoj konferenciji.

Raspored kola i ostale pojedinosti utvrdit će se turnirskim pravilnikom.

Tri najbolje plasirane ekipe u obje konkurencije dobijaju pehare i medalje, a sve ekipe diplome. Predviđen je i minimalni nagradni fond na Premijer ligi za muškarce u iznosu od 2.200 KM (I = 1.000 KM, II = 700 KM i III= 500 KM), te robni pokloni kao specijalne nagrade. U zavisnosti od broja ekipa u Premijer  ligi za žene,  nastojat  će se osmisliti  nagrade i u ženskoj konkurenciji.

Proglašenje rezultata i svečano zatvaranje turnira obavit će se 08.11.2023. godine pola sata po završetku posljednjeg kola.

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno