Košarka

Ovog petka počinje nova sezona prvenstva BiH u košarci za žene

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovog petka počinje nova sezona prvenstva BiH u košarci za žene – Nova sezona prvenstva BiH u košarci za žene, 2020/2021, započet će utakmicom između aktuelnih prvakinja, RMU Banovići i Konjica u petak, 02.10.2020.godine u 17:30 sati u Banovićima.

U subotu su na rasporedu četiri utakmice i u nedjelju jedna utakmica.

Donosimo kompletan raspored prvog kola:

Petak, 02.10.2020.god.

ŽKK RMU Banovići – ŽKK Konjic (17:30)

Subota, 03.10.

OKK Feniks – ŽKK Jedinstvo Dženex (16:30)

ŽKK Rudar Sport – KK Jumper (Zenica) – 19:00

KŽK Čelik – ŽKK „Leotar 03“ (19:00)

ŽKK Orlovi – ŽKK Igman (19:00)

Nedjelja, 04.10.

ŽKK Brčanka – ŽKK Mladi Krajišnik

(Slobodna je ekipa ŽKK Play Off iz Sarajeva)

Po prvi puta iz Zenice nastupaju dvije ženske ekipe u prvenstvu BiH za košarkašice, KŽK Čelik i KK Jumper, kao debitant. Čelik je domaćin u subotu ekipi Leotar 03 iz Trebinja, dok KK Jumper gostuje ekipi Rudar Sport iz Ugljevika.

Što se tiče košarkašica KŽK Čelik, višestrukih prvakinja i osvajača Kupa BiH, one su prošlu sezonu završile na odličnom trećem mjestu, nakon što je prvenstvo prekinuto tri kola prije kraja zbog pandemije koronavirusa (COVID-19) u cijelom svijetu. Proglašen je prvak prema trenutnom stanju na tabeli, a to su košarkašice RMU Banovići.

Dakle, u trenutku prekida KŽK Čelik je zauzimao odlično treće mjesto u prvenstvu i plasman u Play off, sa 15 pobjeda i četiri poraza, odmah iza ekipa RMU Banovići i Orlovi iz Banja Luke. U protekloj sezoni, 2019/2020, osvojeno je prvo mjesto u Kupu FBiH, sistem A, što ih je odvelo u finale Kupa BIH, te drugo mjesto u Kupu BiH nakon poraza u finalu od ekipe RMU Banovići.

Ovi sjajni rezultati ostvareni su uz minimalna ulaganja i sa domaćm kadrom, jednim od najmlađih u ligi, predvođene s klupe bivšom reprezentativkom Aidom Kalušić, a njen prvi pomoćnik i čovjek zadužen za fizičku spremu je Nedim Šišić.

– Sezona je iza nas, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i ponosni smo na naš tim. Kvalitetan rad stručnog štaba i beskompromisno zalaganje igračica, vratili su nas u vrh ženske bh. košarke. Aida i Nedim su uspjeli ukomponovati prekaljene i iskusne seniorke sa maloljetnim djevojčicama, sve je bolje i bolje funkcionisalo. Žao nam je što je Liga 12 ovako završila, željeli smo igrati Play off, ostvarili smo plasman i sigurno je da bismo uživali do kraja -, kazali su ponosno iz KŽK Čelik.

Povodom debitantskog nastupa ekipe KK Jumper u prvenstvu BiH, preuzimamo izjavu trenera KK Jumper, Jasmina Efendića, koju je dao za BH basket, o ambicijama kluba u narednoj sezoni:

-Naša debitantska sezona u kojoj se želimo predstaviti bh. košarkaškoj sceni u najboljem svjetlu. Sigurno ćemo biti najmlađa momčad u ovogodišnjem prvenstvu s prosjekom mlađim od 17 godina (16,8). Prošle sezone naša je mlada ekipa skupila dragocjena iskustva i u WABA U-17 ligi i u seniorskoj A1 ligi, gdje smo zaista imali sjajnu sezonu, što nam daje veliku motivaciju i poticaj za daljnji rad. Želimo ove sezone afirmirati i promovirati što više naših mladih i nadarenih košarkašica, te sustavnim radom i dugim procesom postati klub koji će u budućnosti biti u samom vrhu ženske košarke u našoj domovini. Atmosfera u našem klubu je zaista odlična. Ono što krasi našu momčad je prijateljstvo i zajedništvo svih košarkaša koji dolaze iz našeg omladinskog pogona. Cijelo ljeto radimo dva puta dnevno predano i vrijedno i očekujemo puno pozitivnih stvari ove sezone. Djevojke su zaslužile sve pohvale za svoj dosadašnji rad i maksimalno smo fokusirane na utakmicu prvog kola gdje ćemo igrati u Ugljeviku protiv ekipe Rudar Sport -, zaključio je Efendić.

E.Iammović

Foto arhiva klubova

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno