Biznis

Ovo su zemlje koje su porezno najkonkurentnije za poslovanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Već decenijama države sa fleksibilnijim poreznim sustavima odnosno nižim poreznim opterećenjem privlače više stranih investicija od onih koje oporezuju brojne poslovne aktivnosti, prenosi bankar.me.

Sajt “Visual Capitalist“ napravio je listu zemalja sa najkonkurentnijim poreznim sustavima.

Glavni kriteriji pri sastavljanju liste bili su niski porezi za poslovanje ali i nepostojanje ekonomskih distorzija kakve bi bile na primjer favorizovanje potrošnje umjesto štednje. Drugim riječima, ovaj sajt je među članicama OECSD-a birao zemlje u kojima je najisplativije poslovanje, bar kada se ima u vidu porezne politike.

Na vrhu liste nalazi se Estonija koja ima korporativni porez od 20 posto ali se on odnosi samo na profit koji se distribuira akcionarima i na taksu na zemljište. Slijede je Letonija i Novi Zeland, a tek na četvrtom mjestu je Švicarska, jedna od najpoznatijih svjetskih poreznih oaza.

Iza njih nalaze se Luksemburg, Litvanija, Češka Republika, Švedska, Australija i Norveška, piše portal Biznis i finansije.

Sjedinjene Američke Države pale su na sredini ove liste jer poreski ne opterećuju investiranje u proizvodnu opremu ali oporezuju druge aspekte poslovanja.

Najmanju poreznu konkurentnost u Italiji, koja oporezuje mnogo toga, ali kuriozitet je porez na imovinu poduzeća koja se nalazi u inostranstvu. Procijenjeno je da je prosječnoj kompaniji u ovoj zemlji potrebno 169 sati samo da bi obračunao i isplatio porez na dohodak.

Autor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno