Biznis

Ovo su najveće kompanije na svijetu u 2021.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovo su najveće kompanije na svijetu u 2021.- Od globalnog pada usljed pandemije COVID-19 do danas, globalna tržišta dionica snažno su se oporavila.

Vrijednost sto najvećih svjetskih kompanija 31. marta 2021. procjenjuje se na rekordnih 31,7 triliona dolara, što je 48 posto više u odnosu na prošlu godinu. Poređenja radi, kombinovani BDP SAD-a i Kine iznosio je 2020. godine 35,7 triliona dolara, prenosi portal Bankar.me.

Kako se vidi, najvrijednij svjetska kompanija je Apple, a slijedi saudijski naftni div Saudi Aramco:

U grafici su korišteni podaci PwC za prikazivanje najvećih svjetskih kompanija tržišnom kapitalizacijom, kao i zemalja i sektora iz kojih dolaze.

PwC je rangirao najveće kompanije koje su izlistane na berzi. Takođe je važno napomenuti da se klasifikacija sektora temelji na mjerilu FTSE Russell Industry Classification Benchmark, a lokacija kompanije je ona gdje se nalazi njeno sjedište.

Na grafici koju donosi VisualCapitalist to izgleda ovako:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno