Biznis

Ovo su najstarije aktivne banke u svijetu, neke su stare više od 500 godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Moderno bankarstvo u Evropi počelo se razvijati u vrijeme rane renesanse u 14. stoljeću u italijanskim gradovima-državama. Prve banke su iznikle u gradovima kao što su Firenca, Venecija, Sirena i Đenova.

U Firenci je poznata porodica Medici svoju banku osnovala 1397. godine, koja je postala jedna od najpoznatijih banaka, a posuđivala je novac širom Evrope. Iako su Mediciji kao upraviltelji Firence i vlasnici ove banke slovili za najbogatiju porodicu Evrope, banka je propala 1499. godine.

Ipak, neke banke iz ovog perioda te nešto mlađe su opstale i posluju i u moderno vrijeme.

Historija Banca Monte dei Paschi di Siena može se pratiti sve od 1472. godine kada je osnovana kao Monte de Pieta, institucija koja je siromašnim davala zajmove sa manjim kamatama. Od 1624. godine posluje kao obična banka, a od 2017. je u večinskom vlasništvu italijanskog ministarstva finansija i ekonomije.

Najstarija banka koja posluje pod istim imenom i najstarija trgovačka banka je Berenberg bank osnovana 1590. godine, a smještena je u Hamburgu. Banka je još uvijek dijelom u vlasništvu porodice koja ju je osnovala. Bavi se investicionim bankarstvom, brokerskim uslugama, kapitalnim transakcijama te služi kao privatna banka za bogate pojedinice.

Najstarija banka u Velikoj Britaniji i treća najstarija u svijetu je Child & Co osnovana 1664. godine. Trenutno je u vlasništvu NatWest grupe.

Najstarija centralna banka u svijetu je švedska Sveriges Riksbank osnovana 1668. godine. U apsolutnom je državnom vlasništvu, a nalazila se pod nadzorom državnih staleža Švedske kako se kralj ne bi mogao miješati.

Jedna od najstarijih aktivnih banaka i najstarija banka u privatnom vlasništvu je britanska C. Hoare & Co banka, poznata i kao samo Hoare. Osnovao ju je 1672. godine Sir Richard Hoare i trenutno je u vlasništvu 11. generacije njegovih direktnih potomaka. Bavi se privatnim bankarstvom uključujući pozajmice, čuvanje novca ali i porezna planiranja.

Još jedna banka kojom generacijama upravlja ista porodica je Metzler banka, osnovana 1674. godine u Frankfurtu. Druga je najstarija banka u Njemačkoj. Ima 830 zaposlenih radnika. Fokusirana je na kapitalne poslove za institucije i privatne korisnike.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno