Zenica

OVO JE ŠTRAJK: Zenički rudari još u subotu obustavli proizvodnju

OVO JE ŠTRAJK: Zenički rudari još u subotu obustavli proizvodnju- Rudari pogona “Stara jama” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ) obustavili su proizvodnju te od subote ne silaze u jamu, potvrdio je za Fenu Eldin Đidić, predstavnik radnika, koji i jutros protestiraju ispred ulaza u krug preduzeća.

Đidić je naveo kako su radove obustavili, jer u petak nisu bili dobili plaću, a njihovi su zahtjevi i smanjenje mjesečnog plana proizvodnje, zatim uplata stimulacije za jamske radnike za mjesec juni u visini od 150 KM i da im od idućeg mjeseca „stimulacija bude isplaćivana kako je i obećano“. Traže i da im se evidentiraju dnevnice za dane koje su proveli u obustavi rada.

– Radnici odlaze i nije moguće ispuniti plan proizvodnje s ovim brojem ljudi. Brigada koja je brojala 38, sada broji 15 radnika. Niko neće da radi za ovu plaću. Nedavno je bio konkurs i niko se nije prijavio za posao jamskog radnika – tvrdi Đidić, koji ističe kako im je plaća i umanjena u posljednjih nekoliko mjeseci.

Vršilac dužnosti direktora Isad Turalić ističe kako je dio rudara plaću za juni dobio još u petak, a ostalima je jutros uplaćena.

– Zbog bankarskih procedura, plaću nisu svi dobili u petak. Plaća nije smanjena – kaže Turalić, koji napominje kako su plaće samo usklađene s prošle godine dogovorenim Pravilnikom. Napominje i kako neke brigade nisu ispunile plan proizvodnje.

Rudari pogona „Raspotočje“, kaže Turalić, nisu prekidali proizvodnju te se nada da će biti postignut dogovor i za nastavak proizvodnje u pogonu „Stara jama“. Kako nas je obavijestio Đidić, upravo su pozvani na novi sastanak i pregovore s upravom preduzeća.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: