Nogomet

Ovo je pregled stadiona na kojim se igra EP u Njemačkoj: Zmajevi se nadaju jednom od mjesta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Već kada je Njemačka dobila organizaciju Evropskog nogometnog prvenstva 2024. godine, činilo se primamljivo svim bosanskohercegovačkim fanovima da Zmajevi konačno odu na smotru najboljih na Starom kontinentu. Euro će se igrati na 10 stadiona.

Historijski, prvi plasman na Evropsko prvenstvo reprezentaciji BiH u nekom idealnom scenariju bila bi upravo Njemačka zbog velikog broja naših navijača u ovoj zemlji, ali i okolini.

Za to imamo vrlo lijepe šanse, pošto na smotru najboljih selekcija odlaze 24 selekcije od 53 učesnica kvalifikacija. Tačnije, slobodna su 23 mjesta jer je Njemačka, kao domaćin takmičenja, već osigurala plasman na Evropsko prvenstvo.

Za slučaj nužde, već imamo osiguran baraž kroz Ligu nacija, a za kojeg se nadamo da nam neće ni trebati.

Organizator Njemačka već je odredila 10 stadiona na kojima će se igrati utakmice Evropskog prvenstva.

Tih 10 grandioznih zdanja smještena su u 10 različitih gradova. Gradovi domaćini Evropskog prvenstva bit će: Minhen, Stuttgart, Frankfurt, Leipzig, Berlin, Hamburg, Keln, Dusseldorf, Dortmund i Gelsenkirchen.

UEFA ima pravila za organizaciju Evropskog prvenstva. Naime, traži se da zemlja prijavi stadione s najmanjim kapacitetom od 30.000 sjedećih mjesta. Na sreću po domaćine, Njemačka ima mnogo takvih stadiona i imala je “slatke muke” pri odabiru gradova koji će biti domaćini.

Evropsko prvenstvo igrat će se na sljedećim stadionima, a poredani su po kapacitetu od najvećeg ka najmanjem:

Olympiastadion, Berlin (74.461)

Allianz Arena, Minhen (70.076)

Westfalen, Dortmund (65.849)

Mercedes-Benz Arena, Stuttgart (54.906)

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen (54.740)

Waldstadion, Frankfurt (54.697)

Volksparkstadion, Hamburg (52.245)

Merkur Spiel-Arena, Dusseldorf (51.031)

RheinEnergie stadion, Keln (49.827)

Red Bull Arena, Leipzig (42.959)

U galeriji možete pogledati neke od stadiona kako izgledaju  koji će ugostiti najveće nogometno takmičenje u Evropi.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo kreću 23. marta ove godine i bit će završene u roku od svega nekoliko mjeseci. Trajat će do kraja novembra, a onda se igra baraž u martu 2024. godine.

Žrijeb kvalifikacionih grupa održan je u Festhalleu u Frankfurtu 9. oktobra prošle godine. Reprezentacija BiH dobila je grupu “po mjeri”. Uz vrlo snažni Portugal, koji je nosilac grupe, rivali će nam biti Slovačka, Island, Luksemburg i Lihtenštajn. Bit će teško, ali ne i nemoguće plasirati se, uz vjerovatno prvoplasirani Portugal, na smotru najboljih evropskih reprezentacija.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno