Info

Ovo je osam signala koje vaše tijelo šalje kada vam treba više vitamina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovo je osam signala koje vaše tijelo šalje kada vam treba više vitamina – Iako postoje brojni lijekovi za nadoknadu nedostatka vitamina, ljudi iz različitih zemalja još uvijek pate od nedostatka istih.

 Ipak, nije dobro uzimati dodatke vitamina bez poznavanja njihovih učinaka. Naučnici su otkrili da uravnotežena prehrana daje tijelu sve što mu treba.

Ovo su znakovi  koji vam pokazuju koje to vitamine vaše tijelo najviše treba. Sve što trebate učiniti je dobro se pogledati u ogledalu.

1. Gubitak kose

p1

Razlog:

Nedostatak vitamina B7 (biotin), može doći od prehrane s previše sirovih jaja. Sirovi bjelanjci sadrže avidin koji blokira sposobnost tijela da digestira biotin.

Što uraditi:

Da biste povećali potrošnju B7, jedite više badema, soje, krumpira (pire ili pečeni) i banana.

2. Grčevi

p2

Razlog:

Često grčenje znači da vam nedostaje kalcij, magnezij i kalij. To se može dogoditi ako se bavite sportom, jer kada se znojite, mnogo minerala napušta vaše tijelo.

Što uraditi:

Jedite više orašastih plodova (poput badema i lješnjaka), bundeve, banane i jabuke.

3. Osip na licu

p3

Razlog:

Nedostatak vitamina B7 (biotin). Naša tijela pohranjuju puno vitamina topljivih u mastima (A, E, K, D), ali vitamini B-grupe moraju se stalno obnavljati.

Što uraditi:

Osim dodataka prehrani koje možete kupiti u ljekarnama, možete povećati količinu unosa biotina jednostavno mijenjanjem prehrane. Jedite gljive, krumpir, sir, kuhana jaja, špinat i cvjetaču.

4. Utrnulost u udovima

p4

Razlog:

Ne uzimate dovoljno hrane bogate vitaminima B6, B12 i B9 (folna kiselina). Ovi vitamini utječu na proizvodnju zdravih krvnih stanica koje su potrebne za transport kisika u stanice.

Što uraditi:

Jedi više graha, agruma, plodova mora i peradi.

5. ”Oštećenja” na bokovima i rukama

p5

Razlog:

Oštećenja koja izgledaju poput akni pojavljuju se zbog nedostatka vitamina A, D i masnih kiselina.

Što uraditi:

Pokušajte smanjiti konzumaciju trans masnoća. Trebali biste jesti puno lososa i oraha. Nemojte zaboraviti na vitamin A koji se nalazi u povrću poput mrkve ili slatke crvene paprike.

6. Žutilo u bjeloočnicama

p6

Razlog:

Nedostatak vitamina B12.

Što uraditi:

Uključite više izvora vitamina u vašu prehranu. Puno vitmina B12 sadrže jetrice od piletine i goveda, mlijeko, losos, tuna…

7. Problemi s desnima

p7

Razlog:

Nedostatak vitamina D. Istraživanja su pokazala da osobe koje nemaju vitamina D često pate od parodontitisa.

Što uraditi:

Dijeta koja uključuje hranu bogatu kalcijem, fosforom i vitaminom D vrlo je važna za zdravlje vaših zubi. Jedite mliječne proizvode, smeđu rižu, rajčice, grah, ribu, citruse i grožđe.

8. Pukotine u uglovima usta

p8

Razlog:

Pukotine u uglovima usta pokazuju da tijelo nema vitamina B3, B2 i B12 bogatih željezom i cinkom.

Što uraditi:

Pokušajte jesti više peradi, ribe (lososa), jaja, graha i oraha. Također preporučujemo kombiniranje ove hrane s povrćem jer vitamin C pomaže u borbi protiv infekcije i poboljšava metabolizam željeza.

Važno je zapamtiti da svi ti znakovi mogu zaista značiti da vam nedostaju vitamini koje možete dobiti jednostavno promjenom prehrane.

Međutim, ovi znakovi mogu također značiti da imate problema koji nemaju nikakve veze s nedostatkom vitamina.

Na primjer, akne mogu biti uzrokovane alergijskom reakcijom, a utrnulost udova može signalizirati neke probleme s vratom. Zato biste se uvijek trebali posavjetovati s liječnikom kako biste bili sigurni.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno