Info

Ovo je deset najvrednijih brendova na svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovo je deset najvrednijih brendova na svijetu – Američki tehnološki div Apple je ponovo proglašen najvrednijim svjetskim brendom na rang listi Brand Finance Global 500 za 2021. godinu, poslije pet godina otkako je izgubio tu titulu, potisnuvši s prvog mjesta kompaniju za e-trgovinu Amazon.

Prema novoj rang listi, objavljenoj na veb sajtu Brand Financea, vrijednost brenda Apple porasla je za 87,4 posto na 263,4 milijarde dolara, dok se vrijednost žiga drugoplasiranog Amazona povećala za 15,1 procenat, na 254,1 milijardu dolara.

Među prvih 10 najvrednijih robnih marki, čak sedam je iz SAD, dvije su iz Kine i jedna iz Južne Koreje.

Na trećem mjestu najvrednijih globalnih brendova nalazi se Google s procijenjenom vrijednošću od 191,2 milijarde dolara, četvrti je Microsoft (140,4 milijarde), a peti južnokorejski Samsung (102,6 milijardi dolara).

Slijede američki trgovinski lanac “”Walmart”, čiji brend vrijedi približno 93,2 milijarde dolara, Facebook sa iznosom od 81,4 milijarde, na poziciji broj osam je kineska ICBC banka (72,8 milijardi), dok listu prvih deset zaokružuju telekomunikaciona kompanija Verizon iz SAD-a (68,9 milijardi) i kineska društvena mreža WeChat (67,9 milijardi dolara), prenosi Tanjug.

Imajući u vidu da su nove tehnologije pokretač povećanja vrijednosti brenda u raznim industrijama, kompanija “Tesla” je u tom pogledu ostavila iz sebe mnoge tradicionalne marke sa skokom vrijednosti od čak 158 procenata, na 32 milijarde dolara, prema ovoj rang listi.

Brendovi u e-trgovini su takođe napredovali u uslovima “nove normalnosti” izazvane globalnom pandemijom, pri čemu je kineska tehnološka grupa “Alibaba” udvostručila vrijednost brenda, s rastom od 108,1 posto na 39,2 milijarde dolara.

Vrijednost brendova u sferi tradicionalnih medija nastavlja da opada, a najveći pad od 49 procenata bilježi američka tv mreža CBS, dok, s druge strane, mjere korona zaključavanja povećavaju popularnost striming usluga, navodi se u izvještaju Brand Financea.

Uslijed pandemije, među 10 brendova s najbržim padom vrijednosti čak šest je iz avio i vazduhoplovnog sektora, a zbog mjera ograničenja putovanja i zatvaranja ugostiteljskih objekata tonu i brendovi iz turizma i ugostiteljstva.

Hoteli Marriott i turistička platforma Airbnb odjavili su se od rangiranja, a Starbucks, Mc’Donalds i KFC bilježe pad vrijednosti brenda.

Interesantan je i podatak da je WcChat pretekao Ferrari po snazi brenda, sa osvojenih 95,4 poena od mogućih 100 i rejtingom AAA+, navodi se u izvještaju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno