Info

Ovih 11 vrsta čovjek je već iskorijenio, koje će još do 2020?

Ovih 11 vrsta čovjek je već iskorijenio, koje će još do 2020
Ovih 11 vrsta čovjek je već iskorijenio, koje će još do 2020
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovih 11 vrsta čovjek je već iskorijenio, koje će još do 2020?- U posljednjih nekoliko decenija brojne ljudske aktivnosti dovele su do izumiranja više vrsta ptica, sisara i vodozemaca.

Klimatske promjene uticale su na povišenje nivoa mora, kao i na veći broj oluja koje uzrokuju poplave, što ne samo da uništava staništa brojnih vrsta životinja, već i njihovih izvora hrane.

To je razlog zbog kojeg su naučnici, nakon godina pokušavanja da uđu u trag jednoj vrsti glodara (Melomys rubicola), u junu ove godine zvanično saopštili da mu se izgubio svaki trag. Proglašen je prvim sisarom čija je vrsta izumrla direktno usljed ljudskog uticaja na globalno zagrijavanje, piše Hafington Post.

Od uglednih stručnjaka stižu prilično uznemirujuća upozorenja – smatraju da je naša planeta na ivici šestog masovnog izumiranja, pri čemu bi s lica Zemlje moglo da nestane najmanje 75 odsto svih vrsta. Brzina kojom životinje izumiru trenutno je čak sto puta veća od uobičajene, navodi se u studiji iz 2015.

Uništavanje staništa, krivolov i zagađenje okoline već su doveli do izumiranja mnogih vrsta, a s podizanjem temperature od dva stepena, klimatske promjene ubrzano postaju velika prijetnja ekosistemu.

“Klima se mijenja brže nego ikad ranije u istoriji većine vrsta i kreće se ka ‘novoj normali’ koja se nalazi van granica uslova kojima su se životinjske vrste prilagodile evolucijom”, rekao je za Hafington post Entoni Barnoski, jedan od direktora Biološkog instituta Univerziteta Stenford.

Životinje ne mogu da migriraju jer ljudi koriste i naseljavaju 50 odsto kopna, a ne mogu dovoljno brzo da evoluiraju da bi pratile promjene’, dodao je Barnoski.

Samo u posljednjih deset godina izumrlo je više od deset vrsta, uključujući nekoliko sisara, ptica i vodozemaca, a za ovu pojavu odgovorni su ljudi.

“Naučno je opisano samo oko dva miliona vrsta, ali procjenjuje se da na Zemlji živi više od 15 miliona vrsta. Sve te vrste su nam nepoznate. Mislim da nauka, nažalost, nije upoznala većinu izumrlih vrsta’, rekao je Gerardo Sebaljos, ekolog s Univerziteta u Meksiku.

Na osnovu podataka Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, Hafington post je sastavio listu 11 životinjskih vrsta koje su definitivno nestale s lica Zemlje:

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno