Zenica

Ove srijede na Smetovima obilježavanje 27.jula, dana ustanka naroda BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SUABNOR ZDK I UABNOR Grada Zenica povodom 27.jula – dana antifašističkog ustanka naroda u BiH organizuju obilježavanje ovog značajnog istorijskog datuma iz NOR-a u srijedu, 27.jula. 2022.godine na Smetovima, saopštio je Sretko Radišić, predsjednik SUABNORA-a ZDK-a.

Program obilježavanja počinje u 11 sati polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja poginulim partizanima i osnivačima prve zeničke brigade.

Zatim slijedi obraćanje predstavnika SUABNOR ZDK i UABNOR Grada Zenica i koordinacije boračkih udruženja odbrambeno-oslobodilačkog rata ZDK.

Inače, antifašizam ima dugu istoriju na ovim prostorima posebno ističući zajednički otpor okupatoru i domaćim izdajnicima u drugom svjetskom ratu. Podizanje ustanka 27.jula u drugom svjetskom ratu, 1941-1945, bio je početak oružanog otpora koji je trajao pune četri godine kada je zemlja oslobođena.

Bosna i Hercegovina je branila svoje antifašističke temelje i u četverogodišnjem ratu od 1992-95.godine.

Poslije zvaničnog dijela predviđeno je druženje uz vojnički pasulj.

Prijevoz je obezbjeđen u 9 sati sa parkinga ispred Arene.

Povratak sa Smetova je planiran poslije završetka programa obilježavanja.

-Pozivamo vas građani da dođete jer naš dug prema slavnoj i časnoj istoriji uvijek postoji, a naročito prema onima koji su dali živote u borbi za slobodu i ravnopravnost svih građana i naroda u našoj domovini Bosni i

Hercegovini. Čestitamo svim građanima koji u sebi nose duh antifašizma 27.juli-dan ustanka, kaže se na kraju saopštenja Sretka Radišića.

Organizatori su SUABNOR ZDK i UABNOR Grada Zenica.

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno