Zenica

Otvoreno pismo predsjednika i zamjenika predsjednika Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovim putem kao ovlašteni predstavnici Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica), koje okuplja skoro 2.500 pripadnika romske zajednice sa područja grada Zenice, želimo javno pohvaliti potez gradonačelnika grada Zenice, gdina Fuada Kasumovića, a koji se ogleda u obezbjeđivanju zemljišta i popratnih komunalnih priključaka od strane Gradske uprave za izgradnju zgrada po sistemu socijalno-neprofitnog stanovanja, a koja će se izgraditi u okviru implementacije projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB 2”.

U jeku prošlogodišnjih kritika na račun gradonačelnika Kasumovića, rekli smo da ćemo javno pohvaliti svaki njegov potez koji će donjeti dobrobit zenčkim Romima, a ovo to zasigurno jeste, posebno iz razloga jer će u toj zgradi biti smješteni najugroženiji zenički Romi – stanovnici kampa u Banlozima.

Također, pored Gradske uprave, donator sredstava za realizaciju ovoga projekta na području grada Zenice su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine putem nadležnih entitetskih ministarstava, na čelu sa ministricom Semihom Borovac,  pod čijim je rukovodstvom ovo ministarstvo ostvarilo zavidne rezultate na planu inkluzije Roma u cijeloj Bosni i Hercegovini, te resorno kantonalno ministarstvo, kao i UNHCR. Sredstva su osigurana iz kredita Razvojne banke Vijeća Evrope, a vrijednost projekta za Zenicu je oko 11 mliona KM za 131 stambenu jedinicu (uključujući i drugi zgradu koja će se praviti netom poslije završetka već započete).

Kao Rome, posebno nas raduje činjenica da gradonačelnik Kasumović nije podlegao pod uticaj negativnog javnog mnijenja u pogledu smještaja Roma u gradsku sredinu, te je obezbjedio lokaciju koja se nalazi u neposrednoj blizini škole (cca. 50 m udaljenosti od osnovne škole u Radakovu), a što će naročito olakšati školovanje romske djece.

 Nadamo se da će gradonačelnik Kasumović nastaviti sa ovakvom politikom prema zeničkim Romima, te da će u dogledno vrijeme biti implementirani još neki projekti koji će donjeti dobrobit romskoj populaciji.

Refik Crnović,                                                                                          Mehmed Tahirović,

Predsjednik Udruženja nacionalnih manjina                                Zamjenik Predsjednika,



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno