Politika

Otvoreno pismo gradonačelnika Fuada Kasumovića Vladi Federacije BiH

Otvoreno pismo gradonačelnika Fuada Kasumovića Vladi Federacije BiH

 

VLADA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
N/ R: premijeru, gospodinu Fadilu Novaliću

PREDMET : Otvoreno pismo

Poštovani,
Vlada na čijem ste čelu je prìje dva dana, na telefonskoj sjednici, izdvojila 30 miliona KM koje će biti na raspolaganju univerzitetsko-kliničkìm centrima čiji je osnivač Federacija BiH.

Kako je navedeno u službenom saopćenju Vlade Federacije BiH odobrena sredstva bit će iskorištena za medicinski tretman oboljelih, nabavke lijekova i drugog potrošnog materijala, neophodne medicinske opreme i sredstava, dezinfekcionih sredstava i druge zaštitne opreme neophodne u situaciji borbe protiv globalne pandemije izazvane koronavirusom.

Osim što pozdravljam ovaj potez Vlade Federacije BiH da koliko je to moguće ublažite posljedice po zdravlje stanovništva nastale usljed pojave koronavirusa, pitam Vas u svoje lično ime i ìme građana Zenice, koji su malo je reći ogorčeni činjenicom da od izdvojenih 30 miliona KM za zdravlje pacijenata u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, niti jedna konvertibilna marka nije izdvojena za njihovo zdravlje.

Također Vas pitam da li je njihov život i njihovo zdravlje, manje vrijedno od zdravlja građana čije su adrese u gore navedena tri grada, ili možda imate saznanja da će ih zaobići koronavirus zato śto žive u Zenìcì i ne liječe se u univerzitetsko-kliničkim centrima čiji je osnivać Federacija BiH.

Koristim ovu priliku da Vas podsjetim da su upravo u Zenici potvrdeni prvi slučajevi koronavirusa u Federaciji BiH. Troje pacijenata iz Zenice smješteno je u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, koja je zahvaljujući odgovornom i savjesnom postupanju prema zdravlju građana poduzela sve potrebne mjere da bi pacijenti kod kojih je potvrđen koronavirus dobili svu neophodnu pomoć i njegu.
Isto tako, u Kantonalnoj bolnici Zenica liječe se gradani Zenice, Visokog i još 10 drugih općina, dakle s područja cijelog Zeničko-dobojskog kantona.
Znamo da je Zeničko-dobojski kanton po broju stanovnika treći odmah nakon Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, treći je i po gustoći stanovnika po kvadratnom kilometru.
Znamo i da je za prva dva kantona Vlada Federacije opredijelila milionska sredstva za pomoć u sprječavanju širenja zaraze i prevazilaženju posljedica izazvanih koronavirusom.

Ono što ne znamo je zašto naprìmjer interventna sredstva nisu dodijeljena i Kantonalnoj bolnici Zenica, kao što ne znamo ni iz kojeg razloga su građani/pacijenti iz Zeničko-dobojskog kantona oštećeni prilikom ovakve ponižavajuće raspodjele sredstava od strane Vlade Federacije BiH.
Očekujem da ovo pismo shvatite kao poziv, ali i borbu da ispravite nepravdu učinjenu prema zdravlju građana Zenice te im resurse potrebne za ublažavanje posljedica po zdravlje stanovništva nastalih usljed pojave koronavirusa stavite ćim prije na raspolaganje.

S poštovanjem,
Gradnačelnik
Fuad Kasumović

DOSTAVLJENO :
lx Vlada Federacije BiH
premijeru Fadilu Novaliću
1x a/a

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem