Info

Otvoreno pismo farmaceuta ZU Apoteka „Zeni-lijek“ Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U proteklom periodu od kada je proglašeno stanje pandemije u našoj zemlji zbog zaraze Korona virusom (COVID-19), svjedoci smo nedostataka i otežane nabavke zaštitnih maski, jednokratnih rukavica i antiseptika. I pored toga, svi farmaceuti daju svoj maksimalan doprinos da obezbijede barem minimalne količine navedenih proizvoda za svoje pacijente, sa ciljem zaštite i očuvanja zdravlja stanovništva što je i osnovna uloga apotekarske djelatnosti.

Ipak, u posljednje vrijeme često smo izloženi bezrazložnim optužbama o strane građana kako su cijene „bezobrazno“ visoke i kako apoteke koriste trenutnu situaciju da bi podigle svoj profit. Svjesni smo činjenice da većina građana nije upoznata sa načinom formiranja maloprodajne cijene proizvoda, ali to nije razlog za diskreditovanje ukupne farmaceutske profesije i da nas se bezrazložno napada. Maloprodajna cijena bilo kojeg proizvoda se formira prema zakonskim propisima i apoteka može vrlo malo da utiče na istu. Povećanje cijena je posljedica podizanja nabavne cijene od strane proizvođača, samim tim ako bi koga trebalo optuživati za visoke cijene onda su to proizvođači.

U ovako teškoj situaciji gdje su nam uslovi rada na minimumu ljudskog dostojanstva, apoteke su stalno pod nadzorom tržišne, poreske, farmaceutske, sanitarne i drugih inspekcija. Ipak, visoke cijene aktuelnih artikala nisu posljedica apotekarskih marži nego visokih cijena istih, koje određuje proizvođač. Zdravstvena ustanova Apoteka „Zeni-lijek“ Zenica će uvijek i u svakoj prilici snažno da se zalaže upravo za humano, odgovorno, etično i profesionalno obavljanje farmaceutske profesije. Stoga će pružiti maksimalnu podršku svim nadležnim institucijama koje provode istrage i druge postupke, s ciljem borbe protiv nezakonitog podizanja cijena i bilo koje druge neetičnosti u farmaceutskom poslu.

Svi oni koji se odluče da optuže farmaceute po društvenim mrežama i medijima, moraju biti svjesni činjenice da mi radimo za njih bez definisanog radnog vremena. Od početka ove vanredne situacije zaboravili smo na svoj privatan život, nemamo mogućnost da ostanemo kod kuće, rizikujemo da i sami obolimo kao i da naši najmiliji obole zbog nas. Svakodnevno smo prinuđeni po završetku posla dezinfikovati sebe i svoju odjeću prije nego što zagrlimo našu djecu, a u nekim situacijama odlučujemo i da se izolujemo od svoje porodice. Sve to činimo da bi osigurali kontinuiranu nabavku lijekova, rukavica, maski, antiseptika pa makar i po visokim cijenama, jer nekome su ta sredstva neophodna.

Bez obzira na sve i dalje ćemo raditi svoj posao odgovorno i savjesno. Svoju društvenu odgovornost pokazujemo i danas u ovoj teškoj situaciji kada se trudimo u sklopu svojih mogućnosti nabaviti sve lijekove koji su potrebni pacijentima. Organizovali smo poseban tim farmaceuta za pacijente koji imaju zabranu kretanja te im lijekove dostavljamo na kućnu adresu, imamo on line savjetovanje, u kontaktu smo sa lokalnim strukturama i udruženjima gdje smo im se stavili na raspolaganje i donirali izvjesnu količinu neophodnih sredstava. Mi smo i dalje tu za naše sugrađane, ostavljajući svoje najmilije i sebe po strani. Ne očekujemo da nam dodijeli orden za hrabrost, niti da nam se plješće sa prozora, samo tražimo razumijevanje i da prestanu neosnovane optužbe za stvari na koje mi ne možemo uticati.

ZU Apoteka “Zeni-lijek“ poziva sve medije da, ako imaju neka ozbiljna saznanja ili dokaze o neetičnom ponašanju farmaceuta ili drugim postupcima koji se kose sa apotekarskom profesijom i zakonskom regulativom o formiranju maloprodajnih cijena, da o njima odmah i bez odugovlačenja obavijeste sva nadležna tijela i institucije. To je jedini ispravan način da se zaštite pacijenti i njihovo pravo na liječenje, kao i da se zaštiti dignitet farmaceutske profesije. Bilo kakvo kalkulisanje s takvim podacima i njihovo sukcesivno, tempirano objavljivanje sa ciljem podizanja čitanosti ili gledanosti nisu u interesu niti pacijenata niti javnosti.

Direktorica Ustanove Zeni-lijek Ernesa Škaljo, Mr.Ph



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno