Kultura

Otvorena prva samostalna izložba fotografija Dušana Vukovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Večeras je u galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena prva samostalna izložba fotografija Dušana Vukovića. Ovaj fotograf, dobitnik mnogih priznanja za fotografski rad, u zemlji i u svijetu, član je Foto kino kluba Trebinje od 2013. godine i jedan je od najaktivnijih ali i najnagrađivanijih članova. Izloženo je ukupno trideset fotografija, a kako je rečeno na otvaranju izložbe, fotografije, iako su rađene digitalnim aparatom, odišu šmekom analogne fotografije.

Dušan Vuković je rođen 1955. godine u Zenici. Interesovanje ka fotografiji pokazuje u srednjoj školi a nekoliko godina kasnije postaje član Foto kluba Zenica. Prve, crno – bijele fotografije, izrađivao je u improvizovanoj laboratoriji u kućnim uslovima. U sjećanje na te dane, kada su se u kućnim uslovima razvijale crno – bijele fotografije, Vuković odlučuje da na prvoj samostalnoj izložbi budu izložene crno – bijele fotografije. Ipak, od trideset fotografija, koliko je uvršteno u selekciju Dušanove prve izložbe, mjesto je našla i jedna kolor fotografija, za koju Vuković kaže da se tu našla kako bi se posjetioci uvjerili da je vičan i u kolor fotografiji.

Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, prestaje da se intenzivno bavi fotografijom, a ljubav je bila jača, pa 2010. godine Vuković ponovo uzima aparat u ruke, ovoga puta digitalni. Od 2013. godine član je Foto kino kluba Trebinje te učestvuje na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a za svoj rad je višestruko nagrađivan. U posljednje tri godine, intenzivira svoj rad, a na izložbi su se našle fotografije nastale u tom periodu. Izložbu je organizovao Foto-kino klub Trebinje, a ovo je ujedno i posljedni sadržaj ovogodišnjih Trebinjskih dana fotografije, koje se održavaju deveti put. Pomoć u organizaciji pružila je i Asocijacija za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine.

Ljubitelje umjetnosti vrijedi podsjetiti da ju Kulturnom centru, u galerijskom prostoru, još sutra mogu pogledati fenomenalnu izložbu slika i crteža, uvaženog bosanskohercegovačkog slikara Izeta Alečkovića.

Igor Svrdlin, mojahercegovina.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno