Biznis

Otkrivamo – ko su zenički “Sherlock”, ” Dr.Watson” i “Lija”?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako početak zvuči kao da nabrajamo aktere novog filmskog ili književnog blockbustera, ustvari želimo da predstavimo jedinstveni koncept samoudruživanja znanja, kreativnosti, sposobnosti koji nudi “paketnu” uslugu u onome što je aktuelni neprikosnoveni hit i potreba u svijetu biznisa – dizajn, brendiranje, strateško istraživanje, asistiranje u formiranju, izgradnji i funkcioniranju, uključujući finansijsko i računovodstveno praćenje klijenta. I sve to u centru Zenice, od strane jedinstveno okupljene grupe domaćih stručnjaka.

U doba kad mnogi, nadareni, vrijedni, barem “na papiru” sposobni tavore na evidencijama biroa za zapošljavanje, oni su pokazali da je bitno HTJETI i ZNATI, te da vam vaše znanje i umijeće, niko ne može oteti, niti upotrijebiti osim vas, na najbolji mogući način. Naravno, ako ga posjedujete i u praktičnom obliku, a ne samo na diplomi.

Tri firme, tri ideje, objedinjene pod jedan “krov” nude sve ono što treba da i vaša sutrašnja firma bude uspješna poput nekih koje su oni brendirali i vizuelno izgradili. A takvih je mnogo.

– U skladu s našom ambicijom da ponudimo cjelovitu uslugu, gradimo svoju operativnu sposobnost da našim klijentima ponudimo sve što im je potrebno. Tako uz SHERLOCK STUDIO, koji se fokusira na usluge dizajna i brandinga, imamo i DR. WATSON STUDIO koji nudi konsultacije u području financija i investicija. Kako bismo upotpunili naš pristup, naše računovodstvo LIJA nudi sve aspekte usluga vezanih uz registraciju poduzeća, računovodstvene i knjigovodstvene usluge, kao i porezno savjetovanje. Osim naših kompanija, surađujemo i s drugim provjerenim i strateški odabranim partnerima kako bismo osigurali da naši klijenti dobiju najbolje moguće usluge, kažu u ovoj mini-grupaciji domaće, zeničke pameti.

U Sherlock studiju kažu da je neophodno da klijent shvati da ima pred sobom tim koji želi učiniti njegov život i posao ugodnim i uspješnim.

– Ne želimo vam samo prodavati usluge, nego postati vaši dugoročni partneri, pomažući vam u svim izborima i procesima donošenja odluka vezanih za dizajn i brendiranje, uključujući strategiju, taktiku, komunikaciju s dobavljačima, izvršiteljima i svim ostalim strane uključene u sve aspekte poslovanja, kažu, a gotovo da smo sigurni da to jedini node u BiH, a možda i šire u ovakvom obliku “paketne usluge”

KO SU “IGRAČI” – SHERLOCK STUDIO:

Sherlock Studio tim čini grupa individualaca, koji su već “izraženi” u nizu ličnih i društvenih angažmana. Predstavićemo ih u segmentu djelovanja uokviru ovog posla, koji je predmet prezentacije –  Saladin Pašalić je umjetnički direktor Sherlock Studija. Poznat i kao dr. Pasha, veteran je grafičkog dizajna i istaknuti menadžer brandinga s više od 28 godina poslovanja. Dokazao se u raznim projektima, kao samostalni dizajner i voditelj tima. U njegovom mini-CV-u na oficijelnoj prezentaciji studija stoji i da je “označio i preimenovao veliki broj kompanija, proizvoda i usluga. Kao dio procesa brendiranja, često koristi svoje talente i aktivno sudjeluje u oblikovanju interijera, kao i nadzire proces dizajna interijera, čime svojim klijentima daje kompletno rješenje za brendiranje. Poznat je u cijeloj BiH kao stručnjak u području štampanja ambalaže i etiketa, kao i ocjenjivanje kopiranja vizualnih identiteta. Odlikuje ga sposobnost emocionalne analize i vrednovanja branding projekata, što mu daje sposobnost stvaranja jedinstvenog osjećaja i iskustva za odabranu ciljnu skupinu. Osim što je suosnivač, ujedno je i umjetnički ravnatelj i savjetnik u Sherlock studiju, koji svoje ogromno znanje prenosi na mlađe kolege”.

Nihad Talić je iskusan kreativni i tehnički dizajner. Više od desetljeća bavio se grafičkim i web dizajnom, vodeći stvaranje nekih od vrlo značajnih brandova u Bosni i Hercegovini (uključujući TV 5 – TV kanal i SIMPOSAR – međunarodni sportski simpozij). Njegovo rad nije ograničen na konceptualizaciju i pripremu dizajnerskih materijala, već uključuje i značajan tehnički know-how samog štamparskog procesa, koji je stekao dok je radio kao štampar (bavi se digitalnom i offset štampom), osiguravajući da štamparija prima materijale koji su prikladni za tehničku obradu. Osim navedenog, Nihad je dobro upućen u komunikaciju s marketinškim agencijama, budući da je bio dio marketinškog tima ureda ArcelorMittal u Bosni i Hercegovini.

Aida Hodžić-Pašalić je voditeljica kvalitete u Sherlock studiju, odgovorna da koncept marke i vizualne potpore proizvode željene emocionalne učinke na tržištu i ciljanim skupinama kupaca. U oficijelnoj biografiji navodi se da je “odrasla u kreativnom okruženju, neprestano izložena umjetničkom radu. Njezin poslovni smisao razvio se suosnivanjem tvrtke i branda „Dr. Pasha ”, koja je iz lokalne marke prerasla u tvrtku koja distribuira svoje proizvode u Europi i na Bliskom istoku. Od tada je djelovala kao savjetnica i kritičarka za koncepte brandova i vizualna rješenja na “Dr. Pasha Studio ” i sada u Sherlock studiju. Uz rad u Sherlock studiju, ona održava vlastitu proizvodnu liniju izrade kućanskih predmeta po mjeri i ručne izrade”.

Bakir Čičak je voditelj IT-projekata. Ovaj vrhunski IT stručnjak kao web developer i web dizajner već gotovo dva desetljeća, je svjedok razvojnog procesa cijele industrije. Radio je s raznim programskim jezicima. Kako je izrastao u iskusnog voditelja projekta, on vodi razvojne timove u vlastitoj tvrtki „BAXDEV“, kao i „AVAZU“, najvećoj novinskoj agenciji u Bosni i Hercegovini koja ima portal sa prosječno 1,5 miliona dnevnih posjeta. Za njega se navodi da mu “njegovo duboko razumijevanje tehničkog aspekta razvoja web stranica i aplikacija omogućuje pružanje odgovarajućih informacija i uputa potrebnih za razvoj najfunkcionalnijih proizvoda koji imaju najučinkovitiji omjer troškova i koristi. Kao vrhunski profesionalac, Bakir je i doktor nauka, kandidat i predavač informatičkih tehnologija u području IT-a i prijenosa znanja na mlađe generacije”.

Edo Omerčević je još jedan doktor nauka u timu, u kojem je po funkciji generalni direktor. Omerčević je multidisciplinarni stručnjak, ekonomski analitičar, sveučilišni predavač, istraživač, prevoditelj i filantrop. Rezultat njegove svestranosti je bogato iskustvo koje mu omogućuje da oblikuje sveobuhvatno razumijevanje poslovnih situacija i općeg tržišnog i društvenog razvoja. Suosnivač je i generalni direktor „Sherlock Studia“, kao i „Dr. Watson”, privatne investicijske agencije za bosansko tržište. Paralelno s tim, on je i direktor prvog think tank-a za promovisanje slobodnog tržišta u Bosni i Hercegovini, “Centra za poslovnu afirmaciju”, i član UO-a Udruženja balkanskih intelektualaca “KOMSIJA”.

DR. WATSON STUDIO:

Drugi tim, Dr. Watson je također tim iskusnih profesionalaca koji pomažu klijentima i partnerima u pronalaženju pravih poslovnih i investicijskih rješenja koja rezultiraju win-win opcijama za sve uključene.

– Pomažemo malim i srednjim kompanijama u razvoju poslovanja, poslovnoj analizi, financijskom upravljanju, organizacijskom upravljanju, uspostavljanju zdravih mehanizama kontrole, strateškom planiranju i pripremi i omogućavanju pozivanja vanjskog kapitala. Sudjelovanje vanjskih investitora u skladu je s našom filozofijom i stajalištem da Bosna i Hercegovina treba poduzeti sljedeći korak u svojoj tranziciji u tržišnu ekonomiju, tj. da naši poduzetnici shvate da je vanjski kapital sljedeći logičan korak u razvoju države i da je zdrava ekonomija ona u kojoj se vlasništvo dijeli i rizik je diversificiran, navode u Dr. Watson studiju, koji je neophodan partner za investitore koji ulaze u privredu u nastajanju u Bosni i Hercegovini, bilo kroz kapitalne injekcije, spajanja, akvizicije ili start-upove.

– Naš tim koji već dugi niz godina surađuje ne pruža samo pomoć u povezivanju iskrenih, vještih i ambicioznih poduzetnika, izvođača i dobavljača s investitorima, već će djelovati i kao savjetnici, direktori i članovi uprave u svim investicijama koje se obavljaju u saradnji s nama. Ova usluga je vrlo važna, posebno za strane investitore i vlasnike imovine koji nemaju svakodnevni dodir s izloženošću ulaganja. Težimo biti element povjerenja koji će olakšati ulazak investitora na bosansko tržište, kažu.

Iako se na prvu čini primamljiviji kratkotrajni aranžman, oni ističu da preferiraju dugoročne odnose i s ponosom ističu da su sa većinom klijenata zajedno – već godinama, jer se vode principom “Ne želimo samo raditi i zaraditi, želimo graditi i biti dio poslovnih priča. Kao takvi, ne žurimo potpisivati ugovore. Želimo vas upoznati i želimo da nas upoznate”.

U Watson Studiju su, uz Edu Omerčevića i Saladina Pašalića, također i Elvedina Omerčević i Adi Fišević. Dr. Watson Studio nije klasična financijska konsultantska kompanija niti privatna investicijska kompanija.

– Za nas je vrlo važno da naši klijenti shvate da je sve što kažemo i činimo u njihovom interesu, pogotovo u situacijama kada posao i / ili investicija nije u skladu s očekivanjima i od nas se traži da preokrenemo situaciju. Naš je imperativ čuvanje povjerljivosti svih poslovnih informacija. Ta se vrijednost prenosi u našoj organizaciji i kategorizirana je kao jedan od najvažnijih elemenata našeg poslovanja. Svi naši temeljni članovi su iz obiteljskih poduzeća i imaju iskustva sa start-up tvrtkama. Kao takvi, postajemo emocionalno uključeni u naše klijente i pozdravljamo naše sudjelovanje u svakodnevnim rukovodstvenim odgovornostima i rado ćemo pomoći u kontinuiranom rastu poduzeća i investicija, ističe Omerčević.

LIJA:

I na kraju, ali ne najmanje bitno – LIJA nudi pravovremeno prikupljanje informacija i podataka o poslovanju firme klijenta, njihovo analiziranje, izradu izveštaja i planova i prezentovanje menadžmentu. Vrši procjenu isplativosti poslovnih aktivnosti, između ostalog i putem procjene vrste i visine troškova koji će se javiti pri realizaciji aktivnosti, procjena najisplativijih izvora finansiranja i utvrđivanjem tačke rentabiliteta, tj. prelomne tačke, odnosno ukupnog vremana za povraćaj investicije.

– Po zahtjevu, nudimo i izradu i praćenje novčanih tokova te praćenje i evidentiranje svih obaveza i potraživanja po starosnoj strukturi i realnosti naplate. Nudimo usluge vođenja knjigovodstva za sva mala i srednja preduzeća, zadruge, sportska udruženja i udruženja građana kao i vođenje poslovnih knjiga fizičkih lica. Kod nas možete dobiti savjete oko, i uslugu obračuna PDV-a (vođenje KIF-a i KUF-a). Mi primjenjujemo elektronsku prijavu PDV-a, tako da sa našim uslugama nismo geografski ograničeni. Također vršimo izradu poreskog bilansa, te vođenje poreskog knjigovodstva sa ciljem da se izbjegnu formalne greške koje mogu imati za posljedicu nepotrebne obračune zateznih kamata i eventualnih prekršajnih prijava koje su jako visoke. Nudimo i pomoć građanima pri ispunjavanju GPD prijava, navodi ova firma u svojoj prezentaciji, te dodaju – ssistiramo pri registraciji novih preduzeća, uključujući cijelokupan proces registracije. Također, naša usluga uključuje i poresko savjetovanje u smislu pružanja savjeta o najboljem obliku pravnog organizovanja poslovne aktivnosti sa stanovišta poreskih propisa, tako da osnivač izabere onaj oblik organizovanja koji će mu omogućiti najpovoljniji oblik oporezivanja. Udruženjima asistiramo pri procesu registracije i pri izradi osnivačke dokumentacije (osnivački akt, zapisnik sa osnivačke skupštine, odluke o izboru i imenovanju zastupnika, statut, itd.).

Liju čine Elvedina i Edo Omerčević, te Meliha Babić, Aldin Sarajčić i Emina Karalić Duraković.  Oni vam također mogu asistirati pri pripremi dokumentacije za tendere, što obuhvata dobru organizaciju, pravovremenu pripremu dokumentacije i strogo praćenje samog procesa tendera (javne nabavke) kako bi mogli na vrijeme reagovati i, eventualno, blokirati realizaciju ukoliko se uoči da je oglašivač postavio uslove koji su diskriminatorski ili se ponaša suprotno zakonu.

KLIJENTI I BRENDOVI:

Dr.Pasha, linija kozmetički prirodnih proizvoda čuvena je i van granica BiH, a osmišljena, kreirana i vođena je godinama od strane članova ovog tima, koji su je potom kao unaprijeđeni koncept i gotov proizvod na tržištu prodali kao franšizu.

Grupacija ITC je jedna od najuspješnijih kompanija u regiji Srednje Bosne, a čini je nekoliko poslova i segmenata za čiji izgled, vizuelni i kreativni identitet, kao i plasman na tržište su bili i danas jesu zaduženi ljudi iz ovog tima.

Caffe Melik je jedan od najvećih bh. proizvođača i distributera kafe i palete proizvoda, a cjjelokupan vizeulni identitet brenda, kompanije i proizvoda zahvaljuje ovom timu.

Neki od klijenata koji “nose” vizuelni koncept osmišljen u ovom studiju su i Islamski pedagoški fakultet Zenica, Simposar – vodeći bh. i regionalni sportski simpozij koji svake godine okuplja najbolje sportiste regiona i goste iz cijelog svijeta…

Uz brendove poput TV 5, Smile studio, Caffe slastičarna Vienna, ASAN, Sarač restorana, Orient Expressa, KM Trade…… referenc lista sadrži još stotinjak kompanija kojima su članovi ovog tima, pojedinačno ili kao tim, pružali neke od usluga.

UMJESTO REZIMEA:

Sigurni smo da odavno nismo upoznali kreativniji, kompaktniji i sveobuhvatniji tim stručnjaka koji brinu o imidžu neke kompanije. Svaki pojedinac iz ovog tima (timova) zaseban je stručnjak u svom poslu, a zajedno nude – kompletno rješenje po najpovoljnijem sistemu, koji se u građevini zove “ključ u ruke”. Ipak, razlika je što u “Sherlock” i “Watson Studiju”, te u “Liji” NE ŽELE da vam prodaju jednokratnu uslugu nego žele da, zajednos a vama, grade i izgrade dugoročno partnerstvo i prate vas u liniji uspjeha, pomažu u složenim i kriznim situacijama, podržavaju u ključnim odlukama.

Na kraju, iako cijela priča zvuči skoro “filmski”, upravo referenc-lista i “živi” primjeri onog što rade najbolji su primjer koliko je njihova vizija i “teorija” poslovanja postala praksa na terenu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno