Naše

Otkrivamo: Kako i zašto je sa čela ZZO ZDK smijenjena Almira Baručija – Kapidžić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prilično daleko od “radara” javnosti početkom mjeseca došlo je do smjene ljetos imenovane direktorice Zavoda za zdravstveno osiguranje Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) Almire Baručije – Kapidžić.

Dugogodišnja “desna ruka” gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića tako će vjerovatno ući u anale političkog djelovanja u Zenici kao rukovodilac sa najkraćim “stažom”, jer je imenovana 25. jula, a razriješena 10. novembra.

Obzirom na šture informacije iz zvaničnih izvora, ali i politikantska saopćenja “zainteresovanih strana”, Zenicablog je odlučio da “posloži” činjenice iz slučaja Škaljo – Baručija, te utvrdi šta je kumovalo ekspresnoj smjeni.

Raspisala konkurs, javila se i pobijedila

Neoprostiv “grijeh” i podatak vrijedan ozbiljne pravosudne provjere je činjenica da se sada već bivša direktorica Baručija – Kapidžić javila na konkurs za direktora nakon što je Upravni odbor kojim je ONA predsjedavala, raspisao Konkurs.

O tome govori i podatak da je 13. jula kao kandidat učestvovala na intervjuu za posao direktora, iako je u tom trenutku bila predsjednica Upravnog odbora.  Dan kasnije, 14. jula, podnijela je molbu za razrješenje sa pozicije predsjednice UO putem preporučene pošte.

To je naravno ne oslobađa nikakve odgovornosti, jer je tog “kobnog” četvrtka, 13. jula, dala pisanu ovjerenu izjavu da “nema finansijski interes”, iako je u tom trenutku po Zakonu o sukobu interesa FBIH (Službene novine FBIH 70/08), imala kao predsjednica UO). Ovjerena izjava u smislu da nema privatni ili finansijski interes je tražena na konkursu.

Zanimljivo je da je razriješena pozicije predsjednice UO na 28. sjednici od 20. jula, a na toj istoj sjednici je imenovana za direktoricu!  Postala je direktorica pet dana kasnije, nakon što je dotadašnjem direktoru Omeru Škalji istekao mandat.

Ovaj podatak, koji smo provjerili iz više izvora, ukazuje i na činjenicu širenja lažnih i netačnih informacija da je Škaljo smijenjen. Suprotno tome, Baručija – Kapidžić je ustvari samo započela novi mandat, nakon isteka prethodnog.

Ukoliko vam se čini da igra sa dvije stolice, predsjednice UO i kandidata za direktora nije dovoljan razlog za ekspresnu smjenu, dovoljno je prisjetiti se da se protiv nje vodi trenutno najozbiljniji sudski proces u ovom Kantonu!

Naime, Baručija – Kapidžić je drugooptužena, uz gradonačelnika Fuada Kasumovića, te aktuelnog direktora “Grijanja” Vahdeta Drinu i još nekoliko osoba, na optuženičkoj klupi u slučaju “Zenicatrans”. Tamo je bila kad je imenovana u UO, pa i kad je izabrana za direktoricu Zavoda, koji raspolaže sa najvećim novčanim iznosom koji se mjeri stotinama miliona KM.

Slučaj teške korupcije

Poštujući presumpciju (pretpostavku) nevinosti “niko nije kriv do pravosnažnosti presude”, te uvažavajući da je za kandidaturu na mjesto direktora trebala samo “potvrda o nekažnjavanju”, a ne i o “nevođenju postupka”, nevjerovatno je da Baručija – Kapidžić uopće bude imenovana. Naime, upravo osoba koja je predložila, Fuad Kasumović je 2017. suspendovao nakon potvrđivanja optužnice svoje dvije najbliže saradnice.

Semira Karić, u svojstvu Pomoćnika gradonačelnika za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina grada Zenica, te Bisera Isović u svojstvu Šefa Odsjeka za upravno-pravne poslove iz oblasti urbanizma u Službi za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina grada Zenica, bile su optužene 2017. u slučaju “TXTV” i upravo Kasumović je “na sva usta” isticao da će osobe koje biti suspendovane dok se ne završi sudski proces”.

Šest godina poslije, osoba koja sjedi do njega u optuženičkoj klupi nije suspendovana u Gradskoj upravi, nego nagrađena pozicijama u Upravnim odborima i direktorskim pozicijama.

Protiv nje se vodi sudski spor iz oblasti “teške korupcije”, zbog čega se sudi na Kantonalnom, a ne Općinskom sudu, a krivična djela koja se njoj i ostalim stavljaju na teret i od strane međunarodnih predstavnika ocijenjena su kao najkomplesnija i najteža koruptivna djela po krivičnom zakonu, te je jednostavno nemoguće da osoba kojoj se sudi za takvo djelo uopće konkuriše, a tek da bude izabrana.

Da stvar bude ozbiljnija, ona je bila predstavnik državnog kapitala, Grada Zenice, u preduzeću Zenicatrans, u kojem je potezom organa na čijem je ona bila čelu, došlo do stanja koje je firmu odvelo u stečaj. Tako da se njen šef, ona i još nekoliko osoba terete za teško krivično djelo u vezi sa poslovanjem, što je diskvalifikuje od bilo kakve slične funkcije barem dok se ne završi sudski proces, a još gore da se postavlja na nove, znatno odgovornije.

Pregovarala, pa predlagala

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja je kao imenovani član pregovaračkog tima Vlade Kantona, aktivno učestvovala u procesu pregovaranja sa oba sindikata u oblasti zdravstva i potpisala dvije izjave o fiskalnoj odgovornosti koje su bile uvjet za usvajanje izmjena kolektivnih ugovora iz oblasti zdravstva od strane Vlade Kantona, a sve navedeno prije usvojenih Izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda za 2023. godinu od strane Skupštine Kantona.

Nadalje, na 7. vanrednoj sjednici Vlade Kantona koja je održana dana 11. oktobra u svojstvu izvjestioca, obrazložila je izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda za 2023. godinu, radi njihovog usvajanja od strane Vlade Kantona, te je Vlada usvojila Zaključak kojim je utvrdila prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda za 2023. godinu koji se kao prijedlog Odluke upućuje u dalju skupštinsku proceduru. Sama ova nesporna činjenica dovoljna je za smjenu.

Na mjesto Baručije – Kapidžić imenovana je Haša Begić (10.11.), na poziciju direktora ZZO ZDK na kraći period do okončanja postupka po javnom konkursu. Baručija – Kapidžić je dakle bila direktorica tri i po mjeseca i za taj period ona i UO su imali više nego dovoljno vremena da izmjene KLJUČNU primjedbu njenog stranačkog šefa.

Plata od 8.000 KM i penzija

Kako to već i ptice na grani znaju, predsjednik BHI – KF Fuad Kasumović najviše spočitava njenom prethodniku, Omeru Škalji, barem u javnosti, enormnu plaću od 8.000 KM i više. Položajni dodatak od 15%, dodatak na složenost poslova od 15% i pripadajući minuli rad od 20%, uz koeficijent je imalo za posljedicu da je prosječna mjesečna plaća direktora iznosila cca 7.710 KM.

Škaljo je smijenjen i – Baručija – Kapidžić je nastavila primati plaću za plaćom, po istom obračunu, neznatno nižu zbog kraćeg radnog staža.

Da tu nije kraj dvostrukim aršinima za kraj smo ostavili i priču o mogućem ponovnom izboru Omera Škalje na čelo ZZO ZDK. Iako nam nije poznat podatak da li se prijavio na novi konkurs, poslužit ćemo se frazama gradonačelnika Kasumovića – Škaljo ispunjava uvjete za penziju.

No, samo površan pogled na biografiju gospodina Kasumovića dovoljan je da se uvjerimo da je i on 20. marta ove godine stekao uvjete za starosnu penziju, što bi, ako su aršini isti za sve, značilo da će okončati ovaj mandat i ići u penziju?

No, bitno je znati, što političari uglavnom prešute naivnim glasačima, da Zakoni ove države otprije više godina stjecanje uvjeta za penziju smatraju “stečenim pravom”, te se osoba koja ostvari penziju za određen period, može i dalje kandidovati, aplicirati i biti birana.

Osim naravno ako se “borba za mlade” koristi kao politički spin i alibi za imenovanje podobnih, a ne sposobnih.

Lako provjerljivih pet – šest gore pojašnjenih činjenica i podataka dovoljno je, čak i onima kojima to do danas nije bilo jasno, da se utvrdi da je ustvari “rat oko fotelja” čista politička/politikantska borba, u kojoj onaj koji gubi, ima pravo i da se ljuti, ali ne i da laže i obmanjuje javnost.

Zato vjerujte provjerljivim podacima i činjenicama, a ne političarima, odakle god dolazili.

(Foto: Facebook, Klix, Kantonalni sud Zenica,



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno