Ljudi

Otišao je još jedan doajen bh. i zeničkog novinarstva Branislav Bane Kovačević

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas u 11.00 sati u Muzeju grada Zenice je održan komemorativni skup. Sahrana će biti obavljena danas popodne u Sandu (Norveška)

Branislav Branko Kovačević rođen je 11. aprila 1928. godine u Nevesinju. Njegov otac, povratnik iz Amerike, bio je žrtva ekonomske prevare pa se familja Kovačević, idući trbuhom za kruhom, 1937. godine doselila u Zenicu, i uselila u jednu od kuća u blizini današnje Poliklinike. Brankov otac umro je dvije godine nakon dolaska u Zenicu. Četiri godine kasnije (1943.), tokom Drugog svjetskog rata, njegova dva brata odvedena su u logor Jasenovac. Branko tada preuzima brigu o majci i dvije mlađe sestre. Zapošljava se kao petnaestogodišnjak i radi u računovodstvu jedne rudničke radionice.

Poslije rata nastavlja školovanje uz rad. Nakon jednogodišnje novinarske škole koiju je završio u Sarajevu, u Zagrebu upisuje i završava višu školu fizičke kuture, a nakon toga, u Beogradu, i visoku školu političkih nauka.

Zenička „Vatrostalna“, na čijem čelu je bio vrsni inovator i nadaleko čuveni privrednik Alojz Derling, postaje sedamdesetih godina prošlog vijeka poznata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i na drugim kontinentima. Zenički vatrostalci radili su širom Evrope, ali i u Aziji i Africi.

Tada nije bilo interneta i ko je želio da se za njegovo preduzeće čuje, morao je da ima i svoje glasilo, odnosno list ili bilten radne organizacije. „Vatrostalna“ je, kao i svako preduzeće koje je držalo do sebe i ugleda u društvu, imala i svoj list „Vatrostalac“ i službene novine. Branko je bio glavni i odgovorni urednik u Službi za informisanje „Vatrostalne“, gdje je radio i jedan od najpoznatijih zeničkih fotografa iz druge polovine dvadesetog vijeka Hakija Lemeš. Hakija se kasnije pridružio Omeru Arnautu u redakciji zeničke „Naše riječi“, a Branko postaje dopisnik Radio Sarajeva iz Zenice i općina koje su gravitirale Zenici.

Branko je volio da čita i dok je živio ili boravio u Zenici bio je redovan korisnik usluga i član Gradske bblioteke sve do 2019. godine.
Mada nije volio da piše o sportu i da izvještava o sportskim događajima, bio je aktivan sportski i društveni radnik, posebno u rukometu i tenisu. Bio je i predsjednik Teniskog kluba Zenica i Teniskog saveza Bosne i Hercegovine, Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine i Saveza organizacija fizičke kulture u Zenici. Jedan je od najzaslužnijh za prijem Bosne i Hrecgovine u ITF – Međunarodnu tenisku federaciju (1996).

Uz sve spomenuto, bio je aktivan i u strukovnom, novinarskom udruženju.

Posljednju četvrtinu života, najvećim dijelom, proveo je u Norveškoj, u naselju Sand, središnjem dijelu općine Suldal, stotinjak kilometara od obala Sjevernog mora, gdje je živio sa suprugom i bio blizu svog sina, kćerke i unučadi.

Suprugu je, posebno u posljednjim danima života, često pitao kada će ići u Zenicu. Nije mu bilo suđeno da se vrati u svoju Zenicu, u kojoj je proveo šest punih decenija života i koju je volio iz dubine duše.

Branislav Branko Kovačević, najstariji zenički i jedan od najstarijih bh. novinara, umro je 20. jula 2023. godine. Sahrana će biti obavljena dsanas u Sandu, u Norveškoj.

Iskreno saučešće supruzi Ljerki, sinu Goranu, kćerki Sanji, unučadima Mirjani, Leni i Nikoli, snahi Sanji i zetu Nenadu.

Autor: Midhat Kasap

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno