Zenica

Otac djevojčice Džene Gadžun uoči protesta: Spremne su krivične prijave

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Više od godinu dana prošlo je od smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja koja je usljed nerazjašnjenih okolnosti preminula tokom rutinske operacije.

Od tog trenutka do danas kao da se ništa ne dešava, roditelji smatraju da je smrt izazvana nemarom ljekara i zbog niza drugih nepravilnosti koje su ustanovljene nakon cijeloga slučaja. Konačni i pravi sud je nadležna državna institucija, no, do danas nema konkretnog pomaka.

TUŽILAŠTVO KS: PROVELI SMO VIŠE RADNJI

Na dan kad je porodica Gadžun protestovala u Sarajevu saopćenjem se oglasilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo kako bi kazalo šta je urađeno do tog trenutka u ovom slučaju.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ističu da su u predmetu utvrđivanja okolnosti smrti djevojčice do sada proveli više radnji dokazivanja.

Među kojima su: uviđaj na licu mjesta u privatnoj klinici, po naredbi tužilaštva izvršena je obdukcija oštećene, na prijedlog tužilaštva sud je izdao više naredbi za izuzimanje dokaza te je pribavljena medicinska i druga relevantna dokumentacija od više privatnih i javnih medicinskih i drugih ustanova, pribavljeni su različiti materijalni dokazi, saslušano više svjedoka, provedena odredena vještačenja, dok se rezultati složenog vještačenja još očekuju – saopćeno je.

PROTESTI U SARAJEVU

Na prethodnim protestima održanim 14. novembra u Sarajevu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo porodica Gadžun zajedno sa advokatskim timom očekivala je izlazak ministra zdravstva Harisa Vranića kako bi mu uputili nekoliko pitanja pred novinarima, što se nije dogodilo.

Sat vremena kasnije uputili su se ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo gdje su primljeni od strane glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije.

Istog dana Tužilaštvo KS se oglasilo saopćenjem koje smo objavili u početku teksta.

PROTESTI U ZENICI

Iako je porodica Gadžun uživala veliku podršku putem društvenih mreža očekivao se veliki broj osoba na protestima u Sarajevu, no, bila je samo porodica i advokatski tim.

Ispred kapije Kantonalne bolnice u Zenici porodica i advokatski tim sutra organiziraju proteste od 12 do 14 sati pod nazivom „Pravda za našu Dženu!“

Majka Amila Gadžun je uz poziv napisala: „Svi koji niste mogli u Sarajevo doći evo imate priliku u Zenici da nas podržite“.

Otac djevojčice Džene Muris Gadžun je za Hayat.ba kazao da imaju mnogo zahtjeva koje će sutra predati u Kantonalnu bolnicu Zenica a pored toga i krivične prijave.

Ima dosta zahtjeva koje ćemo tražiti na protestima i krivične prijave koje će naši advokati podnijeti sutra – kazao je Gadžun za Hayat.ba.
Ponovio je zahtjev javnosti koji je imao tokom najave za proteste u Sarajevu.

Na ove proteste može bilo ko da se pojavi ali mimo stranke. Ništa stranka, mogu doći samo kao građanin, čovjek jer stranke nas ne zanimaju.

AKO BUDE TREBALO ORGANIZIRAT ĆEMO PROTESTE ISPRED LJEKARSKE KOMORE

Predat će zahtjeve ali i krivične prijave protiv osoba koje nam Muris nije mogao otkriti, ali na tome neće stati.

Svoju borbu će nastaviti dalje.

Kao što smo rekli u Sarajevu, poslije ovih protesta ćemo ići na ljekarske komore, da vidimo šta one rade? Da li one rade svoj posao. Ako bude bilo potrebe za proteste održat ćemo ih i ispred ljekarskih komora – kaže Gadžun.

Na proteste je pozvao sve dobre ljude kako se slučaj Džene Gadžun ne bi ponovio kod druge djece.

Pozivam sve dobre ljude koji imaju imalo mozga za svoju djecu da izađu i da nas podrže, a ko nema ja nikog ne mogu natjerati. Svako ko je normalan treba da izađe da se sutra ne ponovi Džena, nikome više! – poručio je za Hayat.ba otac Muris.

Podsjećamo, dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun, zadobila je teške komplikacije nakon operacije u privatnoj klinici “Bejtović” u Sarajevu, nakon čega je preminula na KCUS-u 14. novembra 2021. godine poslije šest dana kome.

Zbog rasvjetljavanja ovog slučaja, ali i uređivanja stanja u privatnom zdravstvenom sektoru pokrenut je opsežan inspekcijski nadzor, a nekim ordinacijama je zabranjen rad.

Autor: HAYAT/E. Fejzović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno