Naše

Osvrt čitatelja ZB: Nikada ne bih uzeo haram paru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nekako s proljeća, kako bi to divno otpjevao naš dragi Kemal Monteno, pojavi se poneka Andrićeva budala koja progovori nakon što “pametan zašuti, a fukara se obogati”. Nakon što osjetih da kao Ivina budala napokon trebam progovoriti jer sam do sada predugo šutio, odlučih se napisati jedan poduži tekst svojim rudarima i građanima Zenice jer koliko vidim osim njih rudari nikome nisu ni bitni. Izbori su se završili, muzičari spakovali instrumente, bučni politički karaoke pjevači pobjednici i oni koji to nisu su otišli kućama, a rudare je napolje istjerao pijani konobar pa sada u pola ramazana spavaju po putevima i pred zgradama, valjda jer tako treba i jer su tako zaslužili.

Kao čovjek se osjećam popljuvano i izgaženo jer sam radi novih dešavanja u vezi rudnika koja su zapravo stara, diskreditiran i kao čovjek, i kao otac, i kao muž, i kao radnik, i onaj kojeg je sram što kao i vi nema od čega vraćati rate kredita jer nismo navikli nikome biti dužni. Kako jedan rudar sa ovakim statusom može biti uzoran suprug i otac i kome tako ispljuvan može biti autoritet i uzor u okviru porodice? Kako može biti legalista ako svoja prava traži na ulici kroz naguravanje sa policijom? Kako može biti povjerljiva osoba i “čovjek od riječi” ako nema čime platiti račune i ratu kredita? Idemo sada primjeniti inverznu logiku pa ćemo se zapitati kako se zove neautoritativni čovjek koji je počesto u sukobu sa policijom, dakle sa zakonom, a pored toga ne ispunjava svoje roditeljske i zakonom predviđene obaveze kao što su školovanje i plaćanje računa ili rata za kredit? Takav čovjek se draga moja gospodo zove rudar, i takvim rudarom ga je napravila ova država. Mogu li biti toliko bezobrazan pa upitati “gospodu” na vlasti, a i ostale opozicione “dušebrižnike”, zašto ste Aliju Sirotanovića pretvorili u socijalni slučaj? U teškog depresivca koji mimo svoje volje može napraviti tešku glupost koja mu neće donijeti ništa dobro?

Kada smo već kod vlasti i države, moram reći da se u odnosu na ostale rudare na neki način opet relativno dobro osjećam jer sam mrtav čovjek. Poginuo sam 1995-te godine, dvanaest kilometara od svog brata, poginulog borca Prvog manevarskog bataljona čije je ime napisano na tri spomenika u Zenici, a u čije ime i dan danas državi plaćam “kiriju za mrtvace” za što sam voljan pružiti i dokaz u vidu uplatnica. Sada bih se konkretno osvrnuo i na dešavanja u i oko rudnika, kao i na istupe nekih političkih partija ili pojedinaca.

* Rudnici nemaju alternativu jer je jako bitno sačuvati energetsku nezavisnost. Politika “zelene energije” koje se radi rata u Ukrajini počela odricati i EU, na prvom mjestu Njemačka koja ponovo otvara i subvencionira rudnike, nikada neće zaživjeti u BiH jer ova država nema dovoljno vodotokova. U prilog ovome mogu navesti činjenicu da je Elektroprivreda HZHB lani ostvarila gubitak od 81 mil KM jer se oslanja na “zelenu energiju”, dok je EP BiH koja se oslanja na fosilna goriva ostvarila rekordne prihode od čak 1,3 milijardi KM. Pozivam sve koji ovo čitaju, a razumiju o čemu govorim, da se ne odriču domaćih dobara iz gore navedenih razloga.

* Fuad Kasumović može odblokirati račun, ali to nije riješenje jer nije trajno zbog toga što će se rudari vrlo brzo okupiti radi istog problema. Riješenje ovog problema, ili da se bolje izrazim riješenje problema zelenaškog duga jer se taj dio odnosi na kamatu za KGZ koji je proglašen neustavnim, je u dijalogu EP BiH, uprave rudnika “Zenica”, i načelnika Fuada Kasumovića. Rudar tu ne može igrati veliku i posebnu ulogu. Kasumoviću bih predložio da u sklopu riješavanja ovog problema ostavi po strani sujetu i lične ambicije, i da u rudarima ne vidi SDA koju navodno “ne voli” jer su rudari obični pacifistički apolitični vrijedni i pošteni ljudi. Isto tako bih mu poručio da nikada, a sada govorim u svoje ime, ne bih uzeo njegovu predloženu haram paru koju bi mi isplatila EP BiH nakon čega bi se rudniku “Zenica” otpisao dug. Ja sam se gospodine Kasumoviću, kao i dosta drugih radnika, do sada odrekao oko 90.000 KM u korist društva (osnov povreda na radu i poravnanje plate po osnovu kolektivnog ugovora, plus druga odricanja) i tih 3.000 KM mi ne znače ništa u životu. Jesam ja gospodine Kasumoviću magarac, priznajem da jesam. Ali nisam takav magarac čiji glas možete kupiti tom malenom mrkvicom i politikom dobrodušnog djeda Mraza koji u desnoj ruci iza leđa drži macolu. Moj glas možete kupiti jedino ako pred ljudima u koje spadaju i rudari pokažete da ste čovjek koji ima razumjevanja za njih. Izađite i recite rudarima da ne želite odblokirati račun ili otpisati kamate. I to je dovoljno jer zaslužuju odgovor, zašto je to toliko teško?

* Pozivam reisa Kavazovića da se pojavi pred okupljenim rudarima i nazove im selam poslije čega se može udaljiti. Ne tražim ništa drugo. Vi gospodine Kavazoviću redovno govorite da ste duboko zabrinuti radi Bošnjaka i muslimana i da vas duža boli za njima, a kako mene zaboli duša za Vama zbog čega Vam želim olakšati, predlažem da u danima ramazanskog posta to i pokažete i zagrlite te jadne sirote ljude koji su većinski i muslimani i Bošnjaci jer su i oni “siročad koju ne treba ucviliti, i prosjaci na koje ne treba podviknuti”.

* Pozivam zeničku stranku SDA da za predsjednika SDA Zenica imenuje Narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojšu Vukanovića jer sam jedino njega iz reda političara, mada u svojstvu novinara što mu i jeste profesija, vidio na kružnom toku kojeg su blokirali rudari. Nemojte koristiti rudare za političke razračune sa Kasumovićem, pomozite im. Ako već tvrdite da vam je toliko stalo do rudara, izađite iz zgrade opštine, stanite rame uz rame sa rudarima i recite “Ave Caesar, morituri te salutant!!!!”. Akta, non verba gospodo. Pa ne može više niko da jede taj vaš maslac, dajte uvedite na jelovnik i malo janjetine ili translatirano – konkretnih produktivnih dijela. Poznato mi je da je vama političarima poprilično dosadno zbog čega volite zadruge i igrice, ali ostavite rudare na miru. Ako već volite igrice možete se igrati Tetrisa i Super Marija. Nekim slučajem sam i programer i 3D model maker pa vam na SL-u uz pogonski LsL mogu napraviti kakvu želite video igru ili zadrugu, ali ostavite rudare na miru. Ostavite ih svi na miru. Svi. Napokon ih ostavite.

* Pozivam Bakira Izetbegovića, Fadila Novalića i Fuada Kasumovića da se slikaju sa mnom na slijedećim protestima rudara jer mi treba selfie za facebook profil koji imam namjeru otvoriti. Uvažena gospodo, slikali ste se sa rudarima kada su vam trebali glasovi zbog čega se osjećam uskraćeno, pa bih zamolio da i meni izađete u susret.

* Pozivam sve rudare da nastave sa svojim zahtjevima ovako pametno kao što su radili i do sada. Nemojte slušati “dobronamjernike” koji vam savjetuju da ponesete krampove i šljemove jer ćete se tako “lakše razračunati sa policijom”. Policajci su ljudi kao i mi, radnici, ljudi, rade svoj posao, a “angažovanje krampa” sa ciljem riješavanja problema je krivično djelo za koje ćete nakon što budete osuđeni po osnovu “napada na službeno lice pri obavljanju dužnosti” dobiti otkaz u skladu sa Zakonom o radu.

Hvala svima na čitanju, i podrška rudarima.

Jasmin Hibić, Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno