Naše

SVE O BLOKADI: Pogledajte istoriju Kasumovićevih blokada računa Rudnika i obmana sugrađana sa “spasonosnim rješenjima”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SVE O BLOKADI: Zbog čega rudari štrajkuju i o kakvoj blokadi je riječ- U protekla tri dana rudari iz Zenice, kao i njihove kolege iz šest rudnika koncerna Elektroprivrede BiH organizovali su dva štrajka u Zenici, te su također noć sa četvrtka na petak prenoćili ispred Gradske uprave Zenica.

Zbog čega je zapravo došlo do protesta rudara, šta rudari traže i šta se zapravo dešava su pitanja koja zbunjuju veliki broj građana, što zbog neinformiranosti, što zbog namjernih spinova i lažnih informacija koje se plasiraju u javnosti.

NEUSTAVNI KGZ i dug rudnika

Odlukom Ustavnog FBiH od 23. oktobra 2018., više ne postoji pravni osnov da općine naplaćuju KGZ (naknada za komunalno gradsko zemljište).

KGZ je zapravo bila naknada koja je stvarala teret i dodatni trošak privrednim licima i koja se najduže zadržala u Zenici.

RMU Zenica je, iako je ova kategorija proglašena neustavnom imala veliki dug prema Općini/Gradu Zenica koji je godinama stvarao probleme rudniku, ali se u većini slučajeva nalazilo adekvatno rješenje. Nakon dugotrajnog procesa RMU Zenica je isplatila cijeli dug za KGZ Gradu Zenici, međutim ostale su zatezne kamate.

Problemi sa blokadom računa rudnika traju već godinama, a osoba koja je po riječima rudara danas ponovo svojim bahatim ponašanjem nastavila ovu praksu, gradonačelnik Fuad Kasumović je tokom proteklih šest godina imao razne “dogovore” i “obećanja” rudarima i predstavnicima rudara.

Tako je 7. januara 2019. Kasumović obećao rudarima nakon blokade računa od strane Grada Zenica da će sve biti u redu i da neće u budućnosti biti problema

Također je 2021. godine gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas Podnesak kojim se odlaže prinudna naplata od izvršenika Rudnik mrkog uglja „Zenica“ po Rješenju o izvršenju Općinskog suda u Zenici broj 43 0 IP 155220 – 17 IP na period od dva mjeseca. Tada je izjavio:

„Pred nama je Bajram, najveći muslimanski praznik i želja mi je, da se rudarima i svim zaposlenicima rudnika izvrši isplata plaće i toplog obroka, kako bi praznične dane proveli koliko – toliko u rahatluku. Također, dio zaposlenika treba u zasluženu penziju pa će, kako sam informisan od uprave društva, ovaj period od dva mjeseca biti iskorišten i za izmirenja obaveza po osnovu doprinosa“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U protekle četiri godine dešavalo se nekoliko blokada računa RMU Zenica zbog duga za KGZ, a kao spasilac se uvijek javljao Kasumović sa porukama kako je osjetljiv prema rudarima i toj kategoriji društva i da ne može dopustiti da njegovi sugrađani nemaju platu ili topli obrok. Nakon svake blokade računa, poslije nekoliko dana dolazilo je do deblokade računa nakon protesta rudara ili nakon sastanka delegacije rudara sa predstavnicima Gradske uprave i gradonačelnikom, nakon čega bi nastale fotografije i porukama optimizma koje su služile za jeftine političke poene i samopromociju.

(Samo neki od desetina naslova i tekstova o “sapunici” između Gradske uprave i RMU Zenica u nastavcima)

I saga koja traje godinama ponovo je došla na red ovih dana. Grad Zenica je zbog zatezne kamate za KGZ blokirala račun RMU Zenica.

Još 2021. godine iz uprave RMU Zenica su izjavili da se pomenuti dug prema Gradu Zenica odnosi na „zatezne kamate za već isplaćenu glavnicu duga za komunalno-gradsko zemljište (KGZ)“, zbog čega se konstantno blokiraju računi.

“Mi smo „glavnicu“ platili, ali nemamo novca za isplatu kamata” izjavio je tadašnji direktor RMU Zenica.

U ljeto 2022. godine gradonačelnik Kasumović je prema svojim riječima izrazio spremnost Gradske uprave Zenica da deblokira račun RMU Zenica, kako bi rudnik mogao izvršiti obaveze prema rudarima. (kao i na desetine puta u proteklih šest godina), ali je i tom prilikom dodao:

Imam poseban odnos i posebno poštovanje prema rudarima. Zbog toga sam dao nalog Gradskom pravobranilaštvu Zenica da sudu uputi zahtjev da se povuče blokada računa do Nove godine“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Tokom sastanka spomenuta je i mogućnost oprosta kamata.

Odluku o oprostu kamata RMU Zenica od strane Grada Zenica može donijeti Gradsko vijeće. Ne bih imao ništa protiv takve odluke, ali moj jedini zahtjev bi bio da se taj novac podijeli rudarima u vidu trinaeste plaće. Sada je na Koncernu Elektroprivrede BiH da li će to prihvatiti“, naglasio je gradonačelnik Kasumović.

Od tog sastanka kada je spomenuta mogućnost oprosta kamate prošlo je 8 mjeseci. Gradsko vijeće je na jučerašnjoj sjednici, tačnije predstavnik većine i Fuada Kasumovića, Denan Pašalić (BHI-KF) izjavio da oni nemaju ništa sa blokadom računa i da ne postoji način da im oni pomognu osim da pruže podršku rudarima, što su određenim zaključcima i učinili.

Ko je ovaj put govorio istinu, a ko nije, Kasumović u julu 2022. ili Denan Pašalić u martu 2023. ostaje na čitaocu da zaključi.

Činjenica je da Grad Zenica još polovinom ovog mjeseca za neisplaćeni dug za kamate u iznosu od oko 3.000.000 KM ponovno blokirao račun tog zeničkog preduzeća te da rudari nisu dobili plaću za februar niti naknadu za topli obrok za januar.

Činjenica je da niko iz Gradske uprave nije ovih dana podržao ili primio rudare na sastanak, a da je gradonačelnik Kasumović na godišnjem odmoru i da se ne javlja ni najbližim saradnicima, prema njihovim riječima.

Činjenica je da zbog  poteza gradonačelnika, nagomilane navodne mržnje, ličnih odnosa i sukoba stotine stotine rudara gladno, te se protestom uz podršku svojih kolega iz cijele FBiH ponovo se bore za svoja prava.

Ovdje nije riječ o Elektroprivredi BiH koja svakako ima maćehinski odnos prema rudnicima, nije riječ ni o upravama rudnika koje mogu obavljati daleko bolji posao u vođenju rudnika i koje su godinama pravile dubiozu- ne, te stvari su poznate i na desetine protesta su bile protiv Uprave i Elektroprivrede BiH.

Prisjetimo se priče o Hotelu Rudar, koji je već bio na spisku Porezne uprave FBIH i NIJE ni u teoriji bilo moguće drukčije da se proda osim putem Javne prodaje radi namirenja poreznog duga. Mjesecima se “jahalo” na priči da se “kompenzira” za dug Gradu, što je najblaže rečeno nezakonito i bezobrazno.

Kad je hotel prodat privrednom subjektu koji je ponudio znatno više novca, uslijedila je nova blokada računa. I naravno, plasiraju se priče “a gdje novac”, iako je jasnod a se radi o poreznom dugu i taj novac Rudnik neće ni vidjeti, nego kad i akos e realizira prodaja, ide u budžet kao porezni dug.

Posebna je priča o spinu “uplatite rudarima 13. platu”. Apsolutno nezakonita odluka da se porezni dug, ponavljamo porezni dug pretvara u naknade rudarima bio bi osnova za žurno zatvaranje potpisnika takve odluke iza rešetaka. Ako je neko već toliki dobročinitelj – filantrop, zašto ne bi u razumnim ratama naplatio dug pa ON podijelio novac svojim sugrađanima? Ne bi, jer bi i to predstavljalo krivično djelo. i “predlagač” to zna, ali obmanjuje narod. Koji guta sve što može primiti.

Ovdje je riječ o jendom čovjeku, koji blokira račun na osnovu zatezne kamate, ponavljamo KAMATE, iako mu je glavnica duga uplaćena i pri tome se samoproglašava herojem kada deblokira isti taj račun kojeg je deblokirao i omogući da RMU Zenica isplati rudarima zaslužene plate.

Zeničani tokom godina su nasjeli na veliki broj spinova, laži i podmetanja, ali ipak se treba zapitati kakvo je pamćenje “prosječnog” Zeničanina? Možda neko i prihvati da se, recimo, ovih dana, a možda već danas dogodi veliki povratak sa godišnjeg odmora uz opravdanje da se “samo zbog rudara vratio sa godišnjeg odmora” i kako je kriv neko treći i da se njima želi samo najbolje. Vidjeti ćemo.

Piše: Haris Dž.

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno