Ostali sportovi

Osnovan Bicikistički savez Federacije BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osnivačka Skupština biciklističkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održana je jučer u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a utemeljilo ga je čak 15 klubova iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Biciklistički savez Federacije Bosne i Hercegovine formiran je u ponedeljak, 16.01.2023. godine Osnivačkom skupštinom koja se održala u Sarajevu, a za sve bh. bicikliste ovaj datum biti će upamćen ne samo po osnivanju Federalnog biciklističkog saveza, već kao svojevrsna prekretnica u biciklizmu, jačanju biciklizma kao sporta, te postavljanju čvrstih temelja za krovnu instituciju u biciklizmu, Biciklistički savez Bosne i Hercegovine. Ono što slijedi je upisivanje Saveza u registar udruženja kod Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine, čime će njegovo osnivanje biti i ozvaničeno.

Sjedište Federalnog biciklističkog Saveza je u Mostaru, a petnaest klubova osnivača svoje povjerenje jednoglasno je dalo sljedećim osobama na upravljanje Savezom, Emir Vučijak kao predsjednik Saveza, Biljana Krtalić kao glavni Tajnik, te šest članova Upravnog Odbora i to: Blaženka Kustura, Vedad Karić, Tarik Imamagić, Dejan Slavuljica, Amar Njemčević i Toni Zorić.

Za članove Nadzornog Odbora izabrani su: Ivan Širić, Josip Ramljak i Jonuz Zoranjić.

Zbog velikog interesovanja za biciklizam na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao i da je udruživanje u krovni Federalni biciklistički savez dalo potporu biciklizmu očekujemo da će BiSaFBiH uskoro brojiti 40-50 klubova članica, što nam opet govori o tome koliko je biciklizam kao grana sporta razvijen u Federaciji Bosne i Hercegovine i koliku smo imali potrebu za osnivanjem krovne institucije biciklizma na razini Federacije.

“Prije svega želio bih se zahvaliti svojim kolegama na ukazanom povjerenju, doista velika čast je biti na čelu ove institucije, naručito nakon svih ovih godina koje sam proveo u biciklizmu i dao svoj doprinos ka njegovom razvoju kroz djelovanje u krovnom biciklističkom Savezu na nivou Države, kao i kroz MTBA asocijaciju gdje smo razvijali brdski biciklizam kao sport i rekreaciju. Napravili smo početni korak, a pravi posao tek slijedi. Zasigurno ćemo se zalagati za čvršće utemeljenje Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine, za postavljanje pravca u kojem svi mi biciklisti želimo da se biciklizam razvija i djeluje, a to je što kvalitetnije predstavljanje ovog sporta i Saveza van granica Bosne i Hercegovine, bolji uvijeti kako za Reprezentaciju Bosne i Hercegovine, tako i za sve ostale bicikliste, te što kvalitetnije isticanje i predstavljanje naše države Bosne i Hercegovine kroz biciklizam kao sport”, kazao je predsjednik BiSa FBiH; Emir Vučijak.

Bitno je kazati da je članstvo u Biciklističkom savezu Federacije Bosne i Hercegovine u ovim trenucima potpuno besplatno, te se pozivaju svi klubovi iz Federacije na učlanjenje kako bi stvorili snažnu instituciju koja će djelovati na razvoju sporta i biciklizma, a na zadovoljstvo i kroz djelovanje svih svojih članica.

Na osnivačkoj Skupštini bio je prisutan i sam predsjednik Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine; Toni Zorić, te je imao za kazati sljedeće:

“Posebno sam sretan i radostan na današnji dan i ovo je nešto što već dulje vrijeme zagovaramo. Osnivanjem Biciklističkog saveza na razini Federacije BiH dodatno ćemo osnažiti biciklističku scenu koja je već moram kazati poprilično velika i snažna. Otvara nam se mogućnost apliciranja na natječajima kod resornih ministarstava za organizacije Liga na razini Federacije, za trening kampove i rad sa najmlađim naraštajima, za organizacije edukativnih radionica i još mnnogo toga, a sve kroz potporu i suradnju sa našom krovnom institucijom, a to je Biciklistički savez Bosne i Hercegovine. Posebno me raduje što se pazilo na rodnu ravnopravnost, te u upravnim tijelima Saveza imamo žene koje na ovaj način mogu dati svoj glas i ukazati na potrebe žena u biciklizmu kao sportu. Vjerujem da su pred biciklizmom svijetli dani, posebno iz razloga što veliku potporu u našim ciljevima imamo od BiH institucija, počevši od Olimpijskog komiteta BiH, pa sve do krovnih biciklističkih institucija UCI (Međunarodna biciklistička unija) i UEC (Europska biciklistička unija) sa kojima sam u stalnom kontaktu”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno