Info

Osam savjeta za sigurniju vožnju tokom ljetnih mjeseci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako mnogi vozači vjeruju da je zimi radi mokrih cesta i padavina opasnije voziti, ljetna vožnja nerijetko donosi čak i veće opasnosti i izazove. Donosimo savjete za što sigurniju vožnju.

Iako mnogi vozači vjeruju da je zimi radi mokrih cesta i padavina opasnije voziti, ljetna vožnja nerijetko donosi čak i veće opasnosti i izazove. Da biste ovo ljeto sigurno putovali u nastavku vam donosimo osam savjeta na šta trebate obratiti pažnju u vožnji tokom ljetnjih mjeseci.

Pazite na bicikliste i motocikliste

Vedro nebo i lijepo vrijeme često podrazumijeva znatno više više biciklista i motociklista na putevima. Iako su punopravni učesnici u saobraćaju znatno ih je teže uočiti, pa je potrebno da budete oprezni tokom vožnje, držite pravilno odstojanje, imate strpljenja i dijelite cestu sa biciklistima i motoristima.

Budite spremni na saobraćajne gužve

Ljeto često znači porodični odmor, a to podrzaumijeva i da je više ljudi na putu, koji su nerijetko u žurbi da stignu do svog odredišta. Više saobraćaja neke vozače može učiniti nestrpljivim što može prouzrokovati želju za prekoraćavanjem brzine. Osim toga, imajte na umu da mnogu vozači iz manjih sredina nisu naviknuti na gradske gužve, pa često mogu iznenaditi nekim neočekivanim vozačkim potezom. Tokom putovanja budite strpljivi, nemojte prekoračavati brzinu, pripremite se vaše putovanje može trajati duže nego ste planirali i držite odstojanje kako biste dali sebi dovoljno prostora da izbjegnete eventualni udes.

Pazite na mlade vozače i početnike

Budući da mladi idu na ljetni raspust ili idu da rade ljetne poslove, tokom ljetnjih mjeseci na putevima bude više neiskusnih vozača. Početnici možda ne znaju kako da reaguju na određene opasnosti i mogu se upustiti u rizičnije ponašanje. Tokom vožnje budite svjesni svoje okoline i vozača ispred i iza vas. Također nemojte koristiti mobilni telefon tokom vožnje, jer samo sekunda nepažnje je dovoljna da se nesreća desi.

Usporite zbog građevinskih radova

Lijepo vrijeme se često koristi za obavljanje raznih građevinskih radova te iz tog razloga na putevima možete očekivati razne građevinske intervencije. Zone građevinskih radova mogu biti zbunjujuće i opasne pa je važno usporiti i pratiti sve znakove.

Izbjegavajte pijane vozače

Tokom velikih vrućina mnogi se pokušavaju ohladiti alkoholnim pićima, a kombinacija nesavjesnih vozača, visokih temperatura i alkohola je posebno opasna. Preporučuje se izbjegavanja putovanja za vrijeme praznika ili u noćnim satima tokom vikenda.

Provjerite u kakvom su stanju gume

Ljetne vrućine mogu uzrokovati širenje zraka u vašim gumama. Ako je u  gumama prevelik pritisak mogu eksplodirati. Izbjegnite ovaj problem redovnim provjeravanjem pritiska i nivoa gazećeg sloja guma. Preporučeni nivo pritiska u gumama provjerite u knjizi preporuka proizvođača.

Pregledajte svoje vozilo

U nekim situacijama klima uređaj će možda morati duže da radi kako bi se vozilo ohladilo, a motor se može pregrijati ukoliko nema dovoljno rashladne tekućine. Pregledajte svoje vozilo, dolijte sve tekućine i i poduzmite svu moguću prevenciju kako biste izbjegli kvarove i neželjene situacije.

Ostanite rashlađeni

Jedna od opasnosti za vozače tokom ljeta je opasnost od toplotne isrcpljenosti ili sličnih stanja vezanih za vrućinu. Po mogućnosti putujte u doba dana kada su niže temperature. Uvijek putujte sa dodatnim količinama tekućine u slučaju da vam se na putu desi neki problem sa automobilom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno