Info

Kakva je sigurnost radnika na gradilištima u BiH? 316 utvrđenih nepravilnosti tokom 2023.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini jučer su se dogodile dvije nesreće na gradilištima. Jedna se desila u Sarajevu u kojoj je radnik smrtno stradao, a druga u Banjaluci gdje je radnik pao sa visine od 7 metara i zadobio teže tjelesne povrede. Kakva je sigurnost radnika na gradilištima, da li im se posvećuje dovoljno pažnje i kakvi su uslovi rada, pitali smo nadležne institucije.

Ministarstvo: Plan je raditi na unapređenju zakona

Uprkos zakonima koji regulišu zaštitu radnika na gradilištima, nesreće se ipak dešavaju. Da Zakon o radu definiše alate za zaštitu radnika na radu, podsjećaju i iz Ministarstva rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine.

“Pravila i generalno zakoni i podzakonski akti su definitivno dobro definisali oblast zaštite na radu kada su radnici u pitanju. Definisali su nadležnosti, odgovornosti i obaveze samih poslodavaca i samih radnika u cilju prevencije bilo kakvih povreda zaštite zdravlja i svega ostalog, ali nažalost kao i u svim drugim oblastima pa i u ovoj dešavaju se određeni propusti“, kazao je Adnan Delić, ministar za rad i socijalnu politiku Federacije BiH.

316 utvrđenih nepravilnosti tokom 2023. godine

Kao najrizičnije oblasti za radnike izdvajaju se šumarstvo, drvna industrija, građevinarstvo i elektroprivreda, kažu iz Inspektorata Republike Srpske.

“Na osnovu onoga što inspektori konstatuju na terenima možemo reći da se najčešće nepravilnosti odnose na organizaciju i provođenje mjera zaštite na radu, provođenje preventivnih mjera, osposobljavanje radnika za bezbjedan rad te redovno ispitivanje opreme i sredstava rada. Unapređenje oblasti zaštite na radu je proces koji traje kao i svi ostali“, ističe Dušanka Nikolić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Potrebno unaprijediti zakone

Udruženje poslodavaca ukazuje da je potrebno zaštitu radnika na radu podići na viši nivo.

“Registar povreda na radu je nešto što moramo uraditi vrlo brzo, tako da u konačnici mislimo da će izmjenom regulative i poboljšanjem integriteta inspektora doći do poboljšanja u ovoj oblasti“, smatra Saša Aćić, Unija poslodavaca Republike Srpske.

“Ne bismo mogli u potpunosti biti zadovoljni zaštitom na radu, a to je naravno uvjetovano čitavim nizom okolnosti. Novi zakon propisuje veoma skupe obaveze i odgovornosti poslodavaca kada se radi o pitanjima zaštite na radu“, podsjeća Mario Nenadić iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Osposobljavanja radnika za rad te obezbjeđivanje adekvatne opreme i sredstava od poslodavaca najbitnije su mjere zaštite na radu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno