Info

Osam Roma na fakultetima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Izvještaj o provođenju Revidiranog akcijskog plana BiH o obrazovnim potrebama Roma za školsku 2013./14. godinu, koje će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti svim nadležnim ministarstvima obrazovanja u BiH radi postupanja po preporukama, radi veće socijalne uključenosti romske djece i unapređenja njihova obrazovanja, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Prema raspoloživim podatcima, 190 romske djece predškolskog uzrasta uključeno je u formalne programe predškolskog odgoja i obrazovanja u 2013./14. godini, a njih 2.078 upisano je u osnovne škole, dok je 51 romsko dijete upisano u srednju školu.

U ovom razdoblju njih 29 je završilo srednje obrazovanje, a 92 romskih učenika pohađalo je srednju školu. Besplatni udžbenici za romsku djecu uključenu u osnovno obrazovanje osigurani su za 1.295 učenika ili 62,3 posto od ukupno upisanih učenika, besplatan prijevoz osiguran je za 147 romskih učenika osnovnih škola, a besplatnu užinu imalo je 749 učenika.

U sastav izvanrednog osnovnog obrazovanja uključena su 42 romska djeteta i jedna odrasla osoba. Stipendiju je u periodu 2013./14. godine primalo 99 romskih srednjoškolaca, a na fakultete u BiH u ovom razdoblju upisano je samo osam Roma.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno