Sudske klupe

Optuženi Patković i Šehović: Od boračkog novca nezakonito kupili automobil od 84.778 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Šerifa Patkovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije i Sene Šehovića, bivšeg direktora Fondacije zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se terete da su od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade FBiH kao osnivača Fondacije te bez znanja i neophodne Odluke Upravnog odbora, kupili automobil Volkswagen Tiguan i to novcem sa računa Fondacije koji je namjenjen za pomoć boračkoj populaciji u FBiH.

Naime, optuženi Seno Šehović je s firmom Porsche Leasing Sarajevo zaključio Ugovor o finansijskom lizingu o kupovini automobila koji je plaćen sa bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM.

Nakon zaključenja Ugovora, automobil je predao predsjedniku Upravnog odbora Šerifu Patkoviću koji ga je koristio bez da je sačinjavao putne naloge i bez bilo kakvih ograničenja.

Tako su Šerif Patković i Seno Šehović pričinili imovinsku štetu Fondaciji za boračka pitanja u ukupnom iznosu od 65.991,44 KM, tačnije, razliku iznosa ukupno isplaćene cijene nabavke i vrijednosti automobila u vremenu kada je Upravni odbor Fondacije stekao efektivni posjed nad vozilom i sa utvrđenim troškovima korištenja automobila.

Postupajući tužilac u optužnici je zatražio od suda da optuženi nadoknade štetu koju su pričinili Fondaciji. Za glavni pretres predloženo je sudu saslušanje sedam svjedoka, dva vještaka i izvođenje više od 150 materijalnih dokaza.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno